Poznejte úchvatnou Madeiru! Skvost mezi horami a oceánem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Poznejte úchvatnou Madeiru! Skvost mezi horami a oceánem

 (CK Blue Style)

Madeira je portugalský ostrov, který člověka chytne a nepustí, má v sobě nespoutanou vášeň a cestovatelé propadají jeho kouzlu na první pohled. Proč milovat Madeiru? Protože během jednoho dne máte možnost zažít tolik různých světů. Dechberoucí výhledy a výšlapy do oblačných výšin? Poušť a divoké vlny? Jezírka a vodopády? Žádný problém, Madeira ukrývá naprosto vše, po čem srdce dobrodruhů touží.

„Pokud budete na Madeiře alespoň týden, neměli byste si nechat ujít lávové bazénky Porto Moniz, náhorní plošinu Pateau de Serra, projít si levádu Rabacal, prales Fanal nebo vesničky Santana,“ říká obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style Lenka Pátek. 

Pohádkový prales Fanal

Při procházce pohádkovým pralesem, který je na seznamu UNESCO budete čekat, za kterým vavřínem potkáte jednorožce či elfa. Skutečně, prales má atmosféru jako z jiného světa a je znám svým specifickým klimatem a starými stromy. Je dobré se obléknout, protože chlad a vysoká míra vlhkosti dokážou pěkně zalézt pod kůži.

Z nuly na dvoutisícovku

Jste-li horalové, vydejte se na báječný trek na nejvyšší horu Madeiry - Pico Ruivo, které se svou nadmořskou výškou 1862 metrů ční do oblak. Ovšem nemusíte se bát, že vyšlapete na vrchol hned od nuly. Zhruba pět kilometrů pod vrcholem je parkoviště, kam se dá pohodlně dojet autem či autobusem a kde si můžete dát skvělé jídlo a posilnit se před výšlapem. Záleží na počasí a ročním období, ovšem je pravděpodobné, že celou cestu půjdete mrakem, který se rozestoupí při závěrečném výstupu. A ten pohled stojí za to. Je to jedinečný zážitek! Do batohu tak vedle svetru přibalte i opalovací krém, protože nahoře má sluníčko opravdu sílu.

Poušť a slunce

Když se vydáte na trek do nejvýchodnější části ostrova, čeká vás jen poušť, slunce a vítr. A také úchvatné pohledy na skály, které mají černou i červenou barvu, o které se rozbíjí tmavě modrý příboj. Cestou se můžete osvěžit na jedné z pláží, které jsou černé díky sopečnému původu ostrova.

Levády a báječné osvěžení

Pokud se chcete příjemně osvěžit, vyjdete se na levády. Jedná se o jedinečný systém zavlažovacích kanálů, kterých je na ostrově více než 200 a dohromady měří více než 2 200 kilometrů. Jedna z nejkrásnějších je leváda 25 fontes, což se dá přeložit jako leváda 25 pramenů a která vás provede okolo kouzelných vodopádů. Po cestě se můžete osvěžit v kavárně Rabacal a kochat se okouzlujícími výhledy.

Espada a poncha

Ať už se vydáte na jakýkoliv výlet, nezapomeňte si dopřát večerní relax a gastronomický zážitek. Madeirská kuchyně je výborná a překvapí vás neobvyklými kombinacemi chutí. Náš tip je espada, což je grilovaná ryba podávaná s rýží či brambory s ovocnou salsou. Tu restaurace připravují různě, některé z manga, jiné z maracuji a někde espadu servírují s grilovaným banánem. K ní doporučujeme nápoj poncha, což je typický madeirský koktejl připravený z místního rumu, medu a pomerančového či marakujového džusu. Rovněž budete mít možnost ochutnat řadu mořských plodů a tropického ovoce.  

„K pokrmu espada doporučuji nápoj poncha, což je typický madeirský koktejl připravený z místního rumu, medu a pomerančového či marakujového džusu,“ říká Lenka Pátek z CK Blue Style.

Toto je opravdu jen malý výčet toho, co všechno lze na Madeiře zažít. Navštívit ji jednou nestačí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.