Paní Alenka (†84): Smrt nejvěrnější tramvajačky! Lístky štípala od roku 1957 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Paní Alenka (†84): Smrt nejvěrnější tramvajačky! Lístky štípala od roku 1957

Alena Režná v roce 1999 při zvláštní jízdě k příležitosti 25. výročí ukončení provozu starých dvounápravových tramvají.
Alena Režná v roce 1999 při zvláštní jízdě k příležitosti 25. výročí ukončení provozu starých dvounápravových tramvají. (Foto Michal Režný, archiv DPP)

Při její první směně stála jízdenka 60 haléřů a do vozů se naskakovalo za jízdy. Legendární průvodčí Alena Režná (†84) se už tramvají nikdy nesveze. V neděli nečekaně zemřela.

K Dopravnímu podniku hl. města Prahy (DPP) nastoupila paní Alena v roce 1957, když byla čerstvě plnoletá. Jako průvodčí dřevěných tramvají s otevřenými plošinami bez dveří štípala lístky, hlásila zastávky a rozdávala pokuty. „Lidé byli dříve za vše mnohem vděčnější, přestože byla v tramvajích zima a pohodlí pramalé, dokázali se na sebe více usmívat a méně nadávat,“ vyznala se sympatická žena na konci kariéry v roce 2007. Byť se původně řízení tunových kolosů bála, v roce 1974 se kvůli rušení pozic průvodčích přeškolila na strojvedoucí. Po 20 letech se ale vrátila k milovaným štípačkám. Až do roku 2007 předávala zkušenosti nové generaci průvodčích na nostalgické lince 91. „Neučila je jen věcem nutným pro řádný výkon služby, byla jim i vzorem v chování k cestujícím,“ řekl Aha! její syn Michal. Na tom se shodli i archivář DPP Robert Mara a Radan Kukal, který se u ní zaučoval na řidiče.

Víte, že...

...tramvaje se Aleně zadřely pod kůži, staly se její osudem i rodinou? V DPP si totiž našla manžela, který byl také tramvaják, stejný dopravní prostředek řídili i jejich dva synové.

V expedici čilá

Po nástupu absolvovala Alena 20denní kurz pro průvodčí. „Cvičenka je v expedici čilá. Jízdenky značí správně, stanice hlásí, jízdenky nabízí. Ve stanicích při vystupování a nastupování pozorná, znamení k odjezdu dává včas a bezpečně. K obecenstvu příjemná. U jmenované je předpoklad dobré průvodčí,“ napsal do tzv. zácvičného lístku její nadřízený Václav Plachý. 

Lodička do muzea

Paní Alenku bude navždy připomínat její služební čepice, lodička z roku 1957. Ta se stane součástí expozice stejnokrojů v nové hale Muzea MHD.

Našel ji na zemi

O Alenině smrti informoval její syn, také dlouhodobý zaměstnanec DPP, Michal Režný. „Dneska odpoledne jsem za ní přijel a našel ji na zemi... Kdo jste mámu znali, věnujte jí tichou vzpomínku,“ napsal na Twitteru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.