50 starých korun za 1 novou: Komunisté ožebračili vlastní lid! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

50 starých korun za 1 novou: Komunisté ožebračili vlastní lid!

Československé bankovky před reformou...
Československé bankovky před reformou... (Foto Profimedia.cz, ČNB)

„Měnová reforma nebude, všechno jsou to fámy, které šíří třídní nepřátelé.“ Tak ještě 29. května 1953 uklidňoval veřejnost komunistický prezident Antonín Zápotocký (1884 – 1957). Jenže už den nato stálo v zákoně, že od nového měsíce lid v lepším případě mění své úspory v poměru 5:1, v horším 50:1...

Že se něco chystá, si veřejnost špitala dlouho předtím, než komunisté svůj ďábelský plán k 1. červnu 1953 uskutečnili. Zákon o peněžní reformě vstoupil v platnost přesně před 70 lety.

Otřesená důvěra

Cílem akce, o které věděl jen uzoučký okruh soudruhů, bylo skoncovat s přídělovým systémem, vymýtit černý trh a zchladit vysokou poválečnou poptávku, která zdaleka nemohla být uspokojena. Žádný z vytyčených cílů reforma podle historika Vojtěcha Kesslera nesplnila. „Vedla pouze k poklesu životní úrovně širokých vrstev obyvatelstva, otřesení důvěry ve státní instituce a movité a nemovité hodnoty jako takové,“ uvádí.

15 miliard fuč

Tak například: Člověk si mohl v hotovosti vyměnit nejvýše 300 korun v poměru 5:1. Mzdy, platy a důchody se přepočítávaly též v poměru 5:1. Veškerou další hotovost banky vyměňovaly v poměru 50:1. Bez náhrady byly zlikvidovány všechny pojistky, dluhopisy a ostatní cenné papíry. Suma sumárum, podle tehdejších odhadů Čechoslováci přišli o skoro 15 miliard Kčs.

Brbláš? Bručíš!

To samozřejmě vyvolalo nevoli širokého obyvatelstva, včetně dělníků sympatizujících s režimem. Protestní akce se odehrávaly ve fabrikách po celé zemi, největší z nich pak v Plzni, Ostravě nebo Strakonicích. Zatčeno bylo přes 600 osob, zhruba polovinu z nich poslal do vězení plzeňský soud.

Lidové milice proti puči

Zobav z reakce obyvatelstva Komunistická strana Československa svým rozkazem z 30. května 1953 nařídila uvést Lidové milice do bojové pohotovosti. Její příslušníci měli rozdrtit jakýkoliv „pokus nepřátel o reakční puč“.

I policisté cítili podraz

Na hladkou směnu starých peněz na nové měli dohlížet i příslušníci Veřejné bezpečnosti. Mnozí z nich – jak vyplývá z dokumentů Archivu bezpečnostních složek – ale reformu brali jako podraz. Například vrchní strážmistr Jan Nováček z třebíčské VB měl před svými kolegy prohlašovat, že „měnovou reformou byli okradeni dělníci a nechť ho nikdo nechodí přesvědčovat, nebo mu dá do zubů.“ Štábní strážmistr Šoltéz ze Starého Smokovce zase pomáhal své manželce, která byla vedoucí prodejny, „uschovat 200 kg a 700 kusů mýdla, aby se obohatili v nové měně“.

Víte, že...

...za to, že Československo neinformovalo o chystané reformě, mu Mezinárodní měnový fond v roce 1954 ukončil členství? Obnovno bylo až v roce 1990.



Přečtěte si
stoura
31. 5. 2023 • 11:36

Nějak mi to připomíná dnešní dobu, Fiala a jeho parta k tomu taky směřují!!

1tigrusenka
30. 5. 2023 • 12:33

Tenkrát byl ještě trest smrti, kdo měl blbý řeči dostal šibenici a bylo vymalováno.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.