Příliš těžká města se propadají! Zaplaví oceány New York? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Příliš těžká města se propadají! Zaplaví oceány New York?

New York váží podle odhadů vědců přes 764 milionů tun!
New York váží podle odhadů vědců přes 764 milionů tun! (Foto - ČTK, Reuters)

„Je to špatný, klesá,“ podle amerických vědců se velkoměsto New York pod vahou mrakodrapů pomalu potápí do moře.

V New Yorku stojí tisíce výškových staveb. Skoro 250 z nich jsou mrakodrapy, které americkou metropoli proslavily. Teď jsou však její zkázou. Američané stavěli vyšší a větší budovy a neuvědomili si, že nestabilní pobřežní podloží pod množstvím betonu, cihel a železa klesne. Každý rok se New York propadne o dva milimetry. To nezní hrozivě, jenže podle vědců z Indonésie oceány stoupají každoročně o 3 milimetry a zrychlují. „V blízké době nehrozí, že by se New York úplně ponořil,“ uklidňuje geolog Tom Parsons. „Zhorší to však povodně během hurikánů,“ varuje geolog.

Jako v roce 2012 hurikán Sandy, který tehdy zpustošil americké východní pobřeží, včetně velké části New Yorku. „Celou situaci jsme vlastně podhodnotili,“ přiznává Parsons. „Velkou část města také tvoří silnice, železnice a další městská infrastruktura, na kterou jsme ve výzkumu nebrali ohled, zátěž New Yorku je tak vlastně mnohem větší“, uzavírá vědec. Pod vlastní váhou se nepotápí jen největší americké město. Vědci poukázali na dalších 98 pobřežních měst, která dříve či později pohltí oceány. Některá z nich klesají dokonce o 1 centimetr a více ročně.

Osud Benátek nebo stěhování?

Ani zbytek světa se zaplavení nevyhne. Za pár desetiletí se budou turisté Barceloně vozit po kanálech podobně jako v Benátkách. Naopak indonéská vláda se stěhuje na ostrov Borneo, kde už staví nové hlavní město Nusantara. Současné sídlo vlády metropole Jakarta se totiž propadá do moře každým rokem až o tři centimetry!

Která další města klesají pod hladinu?

Londýn – Velká Británie Šanghaj - Čína Amsterdam – Nizozemsko Benátky – Itálie Bangkok - Thajsko



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.