Houbařka Petra Chlupová ze Šumperska radí: Sbírejte chutné kačenky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Houbařka Petra Chlupová ze Šumperska radí: Sbírejte chutné kačenky

Petra Chlupová s fenkou Jexee.
Petra Chlupová s fenkou Jexee. (Foto pro Aha! Petra Chlupová)

Počasí je na houby, a to doslova! Petra Chlupová se na ně vydává na Šumpersko a už teď v dubnu se vrací s plným košem vynikající kačenky české.

„Dnes jsem šla po týdnu na své místo a myslím, že tam opravdu nikdo jiný nechodí,“ popsala včera pro Aha! spokojená houbařka. Úlovky hledá v osikových hájcích, pod planými třešněmi či v ostružiní, ideálně s vápenným podložím. „Je to víceméně o znalosti biotopu a pak o štěstí a správném načasování,“ upřesňuje Petra, která za úlovky vyráží s fenkou Jexee. Z kačenek, které mají mezi odborníky pověst delikatesy, Petra připravuje hned několik jídel. „Dávám je do masové směsi na topinky, s kuřecím masem k nokům, ale nejraději máme kačenky ve smetanové omáčce ke steakům,“ upřesňuje.

Jen v nižších polohách

Mykologové popisují, že na kačenku nenarazíme všude. Pátrat musíme spíše v nižších polohách. Šanci máme na Benešovsku, Mladoboleslavsku, úspěch nyní hlásí houbaři i na Karlštejnsku či v Ústeckém kraji. Naopak na Šumavě se růst jarní houby očekává až koncem dubna.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.