Houbařka Petra Chlupová ze Šumperska radí: Sbírejte chutné kačenky
Počasí je na houby, a to doslova! Petra Chlupová se na ně vydává na Šumpersko a už teď v dubnu se vrací s plným košem vynikající kačenky české.
„Dnes jsem šla po týdnu na své místo a myslím, že tam opravdu nikdo jiný nechodí,“ popsala včera pro Aha! spokojená houbařka. Úlovky hledá v osikových hájcích, pod planými třešněmi či v ostružiní, ideálně s vápenným podložím. „Je to víceméně o znalosti biotopu a pak o štěstí a správném načasování,“ upřesňuje Petra, která za úlovky vyráží s fenkou Jexee. Z kačenek, které mají mezi odborníky pověst delikatesy, Petra připravuje hned několik jídel. „Dávám je do masové směsi na topinky, s kuřecím masem k nokům, ale nejraději máme kačenky ve smetanové omáčce ke steakům,“ upřesňuje.
Jen v nižších polohách
Mykologové popisují, že na kačenku nenarazíme všude. Pátrat musíme spíše v nižších polohách. Šanci máme na Benešovsku, Mladoboleslavsku, úspěch nyní hlásí houbaři i na Karlštejnsku či v Ústeckém kraji. Naopak na Šumavě se růst jarní houby očekává až koncem dubna.