PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Česko opět čvachtá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Česko opět čvachtá!

Déšť navlékl na pavučinu kapky jako perličky.
Déšť navlékl na pavučinu kapky jako perličky.  (Foto Michal Jarolím)

Bahno na polích a laguny vody v krajině. V minulosti na jaře běžný pohled, v posledních letech jsme mu ale odvykli, protože panovalo sucho. Letos však dubnové Česko znovu čvachtá.

Intenzivní deště pokropily většinu našeho území a půda je nasycená často až do hloubky jednoho metru. „Největší změna je patrná na jižní Moravě, kde také nejvíce pršelo,“ uvedl Jáchym Brzezina z Českého hydrometerologického ústavu. Na Znojemsku či Břeclavsku v minulém týdnu za dva dny napršelo výrazně více než za celé první čtvrtletí tohoto roku. Půda je tak nyní prakticky v celé zemi nasycena často i nadprůměrně ve srovnání s normálem. Vlhkosti v krajině se opravdu bát nemusíme.

„Přebytek vody nyní není problém, rostliny vodu rychle spotřebují,“ uvádí server Intersucho, který monitoruje stav vody v krajině. Radují se nejen zemědělci, ale i lesníci. Sazeničky nových stromů mají velkou šanci se uchytit. Nepříznivá situace zůstává jen v Poohří, kde se projevuje typický srážkový stín Krušných hor. Jde o místo, jemuž se vyhýbá déšť, protože mraky se zachytí na návětrné straně hor a vyprší se. V Poohří je nasycenost půdy mezi 30 a 50 procenty. Voda chybí zejména v hlubší vrstvě od 40 centimetrů do jednoho metru.

Kde je zalito?

V hloubce 0 až 100 cm je půda nasycená ve většině Česka. Zalité je dokonce i Polabí, kde v minulosti voda často chyběla. Kromě Poohří se najdou suchá místa i v malé části Slezska.

Počasí? Slunce a 21 °C Příjemné jarní počasí přinese v nejbližších dnech tlaková výše. Naměříme až 21 stupňů. Ochlazení dorazí pravděpodobně během neděle se studenou frontou od západu. Znovu se nebe zatáhne a bude pršet.

Jak bude?

Dnes: zataženo, ojediněle déšť. Den 13 až 17 °C, na západě kolem 9 °C

Zítra: polojasno, ojediněle přeháňky. Noc 2 až 6°C, den 15 až 19 °C.

Sobota: polojasno. Noc 2 až 6 °C, den 17 až 21 °C.

Neděle: polojasno s občasným deštěm. Noc 5 až 9 °C, den 17 až 21 °C, na Z 14 °C.

Pondělí: zataženo, občas déšť. Noc 5 až 10 °C, den 10 až 14 °C, na V 16 °C

Přečtěte si
Jan Kocián
21. 4. 2023 • 11:54

"As warm air moves in, cold air has to move out, directly across Central Europe.

In early May, low-pressure systems will be dancing around Europe, displacing the cold airmass into Europe," napsal dnes server SevereWeather.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.