To je k nevíře! Hřiby rostou i v listopadu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

To je k nevíře! Hřiby rostou i v listopadu

Na tyto houby narazil uprostřed listopadu Honza Heřman z Pardubic.
Na tyto houby narazil uprostřed listopadu Honza Heřman z Pardubic. (Foto paní Ivetta, Facebook)

Tak to je asi poslední sběr! Už několikrát si tohle houbaři v minulých týdnech řekli a pak při výpravách do našich lesů zjistili, že se spletli. Ještě teď, uprostřed listopadu, v nich totiž nacházejí slušné úlovky.

S objevením krásných zdravých hříbků se pochlubila vášnivá houbařka Ivetta z Náchodska. Našla je v oblasti Zábrodí u Červeného Kostelce. Úplně náhodou! Do lesa si totiž původně vyrazila jen na krátkou relaxační procházku po návratu z práce. „Už jsem nevěřila, že bych tam ještě nějaké houby mohla najít, takže to pro mě bylo velké překvapení,“ řekla Aha!. „Uvařila jsem plný hrnec bílé houbové polévky a ještě něco zbylo na usušení,“ pochvalovala si Ivetta.

Paní Ivetta se s pozdním úlovkem vyfotila.

Stále rostou i další druhy hub. „Našel jsem i křemenáče, což se mi v listopadu ještě nikdy nepodařilo,“ pochlubil se na sociální síti úlovkem z Vysočiny Michal Adam. „Na závěr houbařské sezony to nejlepší,“ uvedl Peter Smetana ke svému přímo výstavnímu hřibu objevenému v lese na Hodonínsku. Někteří houbaři ale upozorňují, že hodně hub je již plesnivých.

Sezona snů

„Dokud nebude hodně mrznout a teplota se bude držet nad 10 až 15 stupni, tak hřibovité houby mohou stále růst. Po nich se pak můžou objevovat hlívy, čirůvky a další již hodně podzimní houby,“ řekla botanička Věra Samková z Mykologického klubu při královéhradeckém muzeu. Letošní sezonu pokládá za mimořádnou, za což můžou zářijové deště a teplý podzim. „Takové množství hub, jaké bylo v tomto roce, nepamatuji,“ řekla mykoložka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.