Legendární šumavský lék opět na scéně: Návrat krále mejdanů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Legendární šumavský lék opět na scéně: Návrat krále mejdanů

Pavel Vlček s přáteli začali výrobu podle původní receptury.
Pavel Vlček s přáteli začali výrobu podle původní receptury. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, ara)

Neobešel se bez něho maturitní ples, oslava MDŽ, večírek na koleji či splouvání řeky. Šumavské bylinné víno bylo za dob socialismu pojem. Kdo ho neochutnal, jako by nebyl. A kdo přežil, byl král. Po 28 letech se vrací!

V budově bývalého pivovaru ve Volyni se vyrábí legendární elixír podle původní receptury vimperského lékárníka Budínského. Ten v roce 1897 vytvořil nápoj, který měl příznivé účinky na zažívání. Od té doby si šumavské babičky pochvalovaly, jak jim pomáhá při trávení. Slavný páter Ferda s ním léčil Bohumila Hrabala či Hanu Zagorovou. Bedny s kultovním elixírem mířily i na Hrad.

V roce 1995 ovšem výroba skončila, recept na jablečné víno s 22 druhy bylin se nedochoval... „Bádali jsme v archivech, mluvili s bývalými zaměstnanci Mykoprodukty, která víno vyráběla, a sbírali informace. Nakonec jsme narazili na člověka, který v 80. letech pracoval v laboratoři a dělal rozbory tohoto nápoje. Zápisy má dodnes,“ popsal Pavel Vlček, který se s přáteli do oživení nápoje pustil. „Nastala doba zkoušení. Až když jsme slyšeli, to je ono. To nás vrátilo do mládí, na tom jsme dospěli. Věděli jsme, že se to povedlo,“ usmál se.

Student Sorbonny

Duchovním otcem šumavského bylinného byl student francouzské Sorbonny, lékárník Bohuslav Budínský. Spolužák Edvarda Beneše, přítel Aloise Rašína i T. G. Masaryka. Pro pacienty vymyslel skladbu šumavských i exotických bylin a koření. Ty se původně macerovaly ve sladovém víně. Když komunisté lékárníkovy podniky znárodnili, výroba na chvíli ustala. Po její obnově v roce 1962 už se byliny louhovaly v jablečném víně a obliba nápoje mezi konzumenty stoupala.

Vyrábí z domácího

„Jablka bereme z Vodňanska. Víno si uděláme sami, pak v něm macerujeme byliny. Celý proces trvá až čtyři měsíce. Nevyrábíme ve velkém, většinu prodáme na Šumavě,“ řekl Petr Jánský, který se na výrobě podílí.

Víte, že...

...Šumavské bylinné má 18 procent alkoholu, stejně jako jeho předchůdce?

Přečtěte si
ja01
19. 11. 2023 • 08:36

Kdo ho neochutnal, jako by nebyl?
Jsem už poněkud za zenitem, ale ten patok jsem nikdy v hubě neměl. A jsem a žiju a řekl bych, že bez toho i dožiju.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.