Tučňáci Humboltotovi v Zoo Praha: Dvojtečkovi mají mrně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Tučňáci Humboltotovi v Zoo Praha: Dvojtečkovi mají mrně

Více než rok bude mít malý tučňák šedé zbarvení, pak přepeří do černobílého šatu dospělců.
Více než rok bude mít malý tučňák šedé zbarvení, pak přepeří do černobílého šatu dospělců. (Foto Zoo Praha/Petr Hemerník)

Pan Dvojtečka (15) mladou paní Dvojtečkovou (3) mají v Zoo Praha napilno. Pár tučňáků Humboldtových se totiž těší z nového potomka. Oba se o něj v hnízdě pečlivě starají.

Na mrňouska Dvojtečkovi čekali 41 dnů. Tak dlouho trval jeho vývoj uvnitř vejce. Když se vyklubal na svět, vážil 80 gramů. Táta s mámou ho vytrvale krmí natrávenou kaší z mořských ryb. Přesto chovatelé mládě kontrolují. Pro jistotu. „Už pátý den mělo hmotnost 138 gramů,“ popsal kurátor ptáků Antonín Vaidl.

V dospělosti může podle něj tučňák dosáhnout váhy až šest kilogramů. Pohlaví nového přírůstku znají zatím jen rodiče. Chovatelé ho budou zjišťovat zhruba za dva měsíce. V té době by se malý tučňák mohl poprvé odvážit i do vody. Domovem tučňáků Humboldtových je jižní Amerika, pobřeží Peru a Chile. Tedy tropické pásmo, kde teplota dosahuje i 30 °C.

Malý tučňák je v pořadí 135. mládětem tohoto druhu v historii Zoo Praha.

Jsou si věrní

Samec Dvojtečka je původem ze zoo v německém Mannheimu. Jeho partnerka pochází z pražského odchovu. Teď už budou spolu navěky, protože tučňáci tvoří trvalé páry.

Kde jsme vzali jména

Každý tučňák v Zoo Praha má na břiše unikátní vzor z teček na břiše. Je to jako otisk prstů u lidí. Chovatelé je tedy podle nich rozeznávají a mnohým podle nich dají i jméno. Kromě Dvojtečkových je v zoo například i samec Hvězdička a jeho paní Hvězdičková.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.