ČNB vydala 200 tisíc pamětních bankovek a... Lidé mrzli ve frontách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

ČNB vydala 200 tisíc pamětních bankovek a... Lidé mrzli ve frontách!

Několikakilometrová fronta před ČNB v Praze musela být uzavřena.
Několikakilometrová fronta před ČNB v Praze musela být uzavřena. (Foto Aha! – R. Matějková a ČTK/V. Šimánek)

Tisíce zájemců vytvořilo včera dlouhé fronty před pokladnami centrální banky v sedmi krajských městech. Čekali na nově vydané pamětní tisícikoruny. Někteří na místě mrzli celou noc!

K oslavě 30 let od rozdělení československé měny a vzniku české koruny se rozhodla Česká národní banka (ČNB) vydat 200 tisíc kusů pamětní tisícikoruny. Takový zájem však čekal málokdo. Někteří včera ve frontách v Praze, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně, Plzni a Ostavě stáli v mrazu hodiny. V hlavním městě navíc po otevření pokladny v 7:30 hodin musela být několikakilometrová fronta z kapacitních důvodů uzavřena. Každý zájemce mohl získat maximálně pět pamětních bankovek, každou za tisíc korun. Dá se s nimi i normálně platit, už dnes je však na internetu prodávají překupníci za mnohonásobek ceny.

První do sbírky

Do hlavního města se Jana (49) z Mělníka vydala se synem Janem (26) už ve tři ráno. „Čekali jsme tu asi pět hodin a vyplatilo se! Ani jsem nemohla dospat, jak jsem se těšila,“ usmívá se a ukazuje pětici pamětních tisícikorun. Sama je vášnivou sběratelkou a podařilo se jí nadchnout i syna. „Pro mě jsou to první bankovky ve sbírce, ale odteď se budu účastnit pokaždé. Mráz není problém, když se člověk oblékne,“ usmívá se novopečený sběratel Jan.

Přečtěte si
mika
9. 2. 2023 • 12:40

nechápu ty lidi...asi se jim stýská po socialismu a po frontách na všechno!!!! Brečí že nemají prachy a teď jim bude v šuplíku zahálet 1000 kč nebo i víc!!!

laskava
9. 2. 2023 • 11:29

Nechápu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.