9 let starý mord vyřešen: Už i druhý vrah sedí! Dostali 18 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

9 let starý mord vyřešen: Už i druhý vrah sedí! Dostali 18 let

Vaeceslav Pavlovschi chtěl u soudu vše hodit na svého komplice.
Vaeceslav Pavlovschi chtěl u soudu vše hodit na svého komplice. (Foto Aha! – R. Matějková, D. Malík)

Brutálně zavraždili Lotyše Sergeje (†44). Jeden z vrahů už devět let pyká, Vjačeslav Pavlovsky (37) po činu ale prchl a téměř desetiletí se skrýval v Rusku. Soud ho tedy až včera nepravomocně poslal na 18 let do basy.

V Rusku se Moldavan Pavlovsky skrýval devět let. Snažil se tak uniknout mezinárodnímu zatykači za vraždu. Spolu se svým krajanem Grigorim Scluschim (29) brutálně ubil Sergeje. Jeho mrtvé tělo našli kolemjdoucí 3. prosince 2013 u paneláků v Zahradním Městě na Praze 10 a zalarmovali policisty. Těm bylo jasné, že muž nezemřel na místě. Obešli proto okolní byty a našli své podezřelé. A Scluschi s Ukrajinkou Tatianou V. (44) při výslechu promluvili. Pitka se zvrhla V bytě, v němž spolu bydleli Sergej a Tatiana V., se 1. prosince sešli všichni čtyři přátelé a začali popíjet. Další ráno odešla žena do práce, a trojice mužů zůstala v jejím bytě. Zanedlouho se z neznámého důvodu Moldavané na staršího přítele vrhli a začali ho mlátit. „Dvojice oběť napadla a bila celý den. Došlo i k uříznutí ucha, při němž byl zavražděný ještě naživu,“ sdělil tehdy kriminalista Josef Mareš. Vaeceslav pak ve snaze zahladit stopy uklidil byt a Sergejovo tělo odtáhl na místo nálezu.

Hodil to na mladšího

Zatímco Grigori Scluschim si už ze svého 15letého trestu odpykal většinu, Vjačeslav Pavlovsky se dostal do rukou justici teprve v září, kdy ho ke stíhání vydalo Rusko. Soud včera poslal Vjačeslav na 18 let za mříže stejně, jako to udělal před lety v jeho nepřítomnosti. „Soud je přesvědčen, že obžalovaný prchl, aby se vyhnul postihu. Není také pochyb, že se na činu aktivně podílel,“ shodila soudkyně Denisa Durdíková ze stolu Pavlovskyho tvrzení, že hlavní podíl na vraždě měl jeho mladší přítel. Se stejným tvrzením vyrukoval i on v roce 2014.

Bála se vyhoštění

Tatiana V. se sice na vraždě spolubydlícího nepodílela, i tak byla odsouzena na rok s dvouletou podmínkou. O vraždě se totiž dozvěděla už v osudný den. „Máš doma překvapení,“ napsal jí Pavlovsky po činu a následně jí vypověděl, co se stalo. Žena se bála vyhoštění, tak nic nenahlásila. V Česku totiž 12 let pobývala a pracovala načerno.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.