Nezvyklý úkol biskupa Martina Davida: Očistil kostel znesvěcený vraždou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nezvyklý úkol biskupa Martina Davida: Očistil kostel znesvěcený vraždou!

Biskup Martin David přijel do Bašky smýt otisk vraždy z kostela i z místních.
Biskup Martin David přijel do Bašky smýt otisk vraždy z kostela i z místních. (Jana Gartnerová)

Zatímco si lidé uvnitř kostela v Bašce na Frýdecko- -Místecku utírali slzy, dopadaly na ně i na zdi chrámu při kajícím obřadu kapky svěcené vody. Biskup ostravsko- opavské diecéze Martin David zde včera čistil znesvěcené místo od vraždy varhaníka Jožky (†18).

Mladého muže pravděpodobně zabil před pár dny jeho kamarád, také varhaník Jarek (20) z Frýdlantu nad Ostravicí. Ten je ve vazbě a hrozí mu až 20 let ve vězení. „Všechny nás to šokovalo a přineslo nám to velkou bolest, proto jsem chtěl být blízko obyvatelům Bašky. Mnoho věřících se za rodinu i za místo modlí. Nikdo z nás znesvěcení chrámu takovým činem nezažil,“ uvedl biskup David.

Pachatel byl také silně věřící muž, kterému zřejmě přátelství nestačilo. Nikdo nechápe, proč člověk oddaný bohu spáchal tak otřesný čin, a navíc ve svatostánku. Podle informací na sociální síti Jarek pocházel z Palkovic, ale pohyboval se mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Bílou. V několika okolních kostelích hrál na varhany. Tak se asi s Jožkou seznámili.

Kající obřad

Kající obřad znesvěceného kostela znamená, že biskup celý kostel i lidi pokropí svěcenou vodou. Jde o jakési obmytí spojené se křtem a se smrtí Ježíše na kříži.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.