Tělesně postižený Ondřej Mach (26): Auto utopil v Labi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Tělesně postižený Ondřej Mach (26): Auto utopil v Labi

Po nehodě děkoval za pomoc hasičům i záchranářům.
Po nehodě děkoval za pomoc hasičům i záchranářům. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, archiv O. Macha, HZS)

Zázrakem přežil nehodu, ale zároveň přišel o svobodu. Tu pro Ondřeje Macha (26) z Pardubic s postiženýma rukama a nohama znamenalo speciálně upravené auto. Při neštěstí se z něj stal vrak a na nové nemá.

Díky dodávkovému vozu s plošinou pro vozík a úpravou k řízení se od narození tělesně handicapovaný muž snadno a komfortně dostával k lékaři, zvládl si nakoupit, mohl zajet za přáteli a jezdit na výlety. O tyto možnosti a výhody přišel letos zjara po ošklivé havárii u obce Hořenice na Náchodsku. Dodávka narazila bokem do stromu a skončila v Labi, kde za pár vteřin téměř celá zmizela pod hladinou. Ondrův spolujezdec se naštěstí nezranil a z vody, která měla jen tři stupně, mu pomohl dostat se včas na břeh. „Měl jsem naražená žebra, pohmožděniny a silné podchlazení. Bez rychlého zásahu záchranářů bych tu nebyl,“ řekl Ondra. Auto se rozprodalo na díly a nyní muž čeká na zhotovení nového elektrického vozíku, který byl také zničený.

Potřebuje až 800 tisíc

Na nové auto mu může stát přispět maximálně 200 tisíci, přičemž cena auta připraveného na instalaci invalidní úpravy z továrny je jeden milion korun. Ondra se snaží sehnat peníze prostřednictvím veřejné sbírky. Můžete mu pomoci? Příspěvky lze zasílat na transparentní účet: 315733081/0300. „Byl bych rád, kdyby se podařilo vybrat okolo 700 až 800 tisíc korun. Budu ale vděčný za každý dar,“ říká handicapovaný muž.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.