Zachránila ovce... A lidem dala práci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zachránila ovce... A lidem dala práci!

Gabriela zachraňuje starobylé plemeno původních valašských ovcí.
Gabriela zachraňuje starobylé plemeno původních valašských ovcí. (Foto Aha! – J. Gartnerová, archiv Gabriely Žitníkové)

Originální nápad! Ovečky s handicapem dala Gabriela Žitníková (46) z Bludovic u Nového Jičína dohromady s handicapovanými lidmi. I díky tomu a farmě U Beránka původní valašské plemeno ovcí nevyhyne.

Ovečky valašky dávají vlnu, trochu mléka a trochu masa, a to se dnes ekonomicky nehodí. „Všichni chtějí co nejvyšší užitkovost. Přednost mají vyšlechtěná masná plemena,“ popsala Gabriela s tím, že zájem o ovčí vlnu je téměř nulový. „Díky prozíravosti Petra Šimečka ze Starých Hamrů nezmizela valašská ovce ze světa úplně. Posbíral posledních osm kusů v čisté formě. Já jsem se k němu přidala,“ řekla Gabriela. Ta tradici pastevectví na Valašsku připomíná ve své malé dílničce i na statku, kde se všechno točí kolem stáda oveček. „Valašky jsou krásné, i ochránci zvířat jim fandí,“ dodala pastýřka. Ženy s handicapem nyní provázejí děti po statku, pletou, tkají, předou a vyrábějí dárky z vlny. „Spojili jsme ty, kteří v současnosti výkonově nestačí, a přesto mohou přinést společnosti něco dobrého,“ zmínila Gabriela. Podle průvodkyně Mirky Laškové (61) jsou děti na statku ve svém živlu. „To se musí zažít, jakou mají radost mezi ovečkami nebo když si zkouší česat vlnu,“ poznamenala.

Ovečky dala žena dohromady s handicapovanými lidmi.

Jako Noe
Největší zásluhu na tom, že původní valašská ovečka nevyhynula, má Petr Šimeček ze Starých Hamrů. „Proč by soukromníci chovali valašky, když jejich kříženci je ve všech užitkových směrech předčí,“ řekl Petr, profesí zootechnik, který posledních osm kusů valašek vypátral u družstevníků v jejich záhumenkových chovech. Zaplatil za ně dvojnásobnou cenu, protože majitelům bylo jasné, že už jde o vzácnost. Petr stádo doma rozmnožoval a posléze věnoval rožnovskému skanzenu, což bylo prozíravé. Krátce nato se totiž objevili vlci a ti zlikvidovali chovatelům hodně ovcí a nevynechali ani valašky.

Od všeho trochu
Na farmě U Beránka, která je zároveň dílnou, pracuje pět lidí. Mirka, Michaela a Hana například předou, barví, pletou, dělají průvodkyně, učí se tkát a taky knihtiskařit, neboť Gabriela píše knihy. Teď jí vyšly Příběhy pastýřky. Navíc všechny jezdí s ovečkami a tradičními pastýřskými pomůckami za dětmi do škol a ukazují jim život pastýřů a pastýřek.

Hana, Mirka a Michaela (zleva).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.