Jaromír Kostlivý (50) z Plzeňska shromáždil 50 legendárních vozů a otevřel si muzeum | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Jaromír Kostlivý (50) z Plzeňska shromáždil 50 legendárních vozů a otevřel si muzeum

Elegance »Brouka« Kostlivému učarovala, už když byl malý kluk
Elegance »Brouka« Kostlivému učarovala, už když byl malý kluk (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Legenda jménem Brouk. Tak té propadl Jaromír Kostlivý (50) ze Stodu na Plzeňsku. Ještě nevlastnil papíry z autoškoly a už měl doma první kousek Volkswagen Beetle. Od té doby se jeho motostáj rozrostla na úctyhodných 50 vozů.

Elegance »Brouka« Kostlivému učarovala, už když byl malý kluk. „Žili jsme v bytovce v Dobřanech a každý tam měl jen škodovky a žigulíky. Táta tehdy koupil od jednoho černocha starého Brouka. Přijel sem s ním z Afriky a tady se mu porouchal. Tehdy mně bylo osm let,“ vzpomínal na počátky své vášně Kostlivý. Jeho otec Jaromír (72) auto opravil a rodina mohla vyrážet na výlety. „Jezdili jsme s ním za babičkou do Karlových Varů. Karosérie byla ale děravá a když pršelo, dovnitř dost teklo. Se sestrou Gábinou, té byly čtyři roky, jsme seděli vzadu a měli na nohou gumovky. Na zemi byla vždy velká louže. Tohle mi zůstalo už navždy v hlavě a vybaví se mi to pokaždé, když slyším slovo VW Brouk,“ smál se Kostlivý.

Když mu bylo 17 let, pořídil si prvního Brouka. „Stál 3000 Kč a byl to takový bastard splácaný ze všeho, co bylo tehdy u nás k mání. Třeba páčky v interiéru byly z Favorita,“ vyprávěl Jaromír Kostlivý. Za rok si koupil druhého a pak už sbírka jen rostla. Dnes jich má 50 a k tomu dodávku VW. Své vozy nejdříve parkoval v protiatomovém bunkru na letišti v Plzni – Líních. Když koupil objekt bývalého pivovaru ve Stodu, auta přestěhoval a zřídil v něm soukromé muzeum, které otevřel letos v létě.

Kdy, kde, za kolik?

Kdy: Do konce března po předchozí domluvě na telefonu 739 802 502.

Kde: Stod na Plzeňsku

Za kolik: Dospělý: 290 Kč, důchodci, ZTP: 210 Kč, děti do 6 let zdarma, 6 až 15 let: 180 Kč, rodina: 790 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.