Endometrióza způsobuje neplodnost: Trpí jí každá desátá | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Endometrióza způsobuje neplodnost: Trpí jí každá desátá

Gynekologie
Gynekologie (istock.com)

Přesto, že je endometriózou postižena jedna žena z deseti, není toto onemocnění příliš známé. Přitom může vést až k sterilitě. Co ho způsobuje? Jak se projevuje? A jak se léčí?

Endometrióza je onemocnění, během kterého se sliznice dutiny děložní, tzv. endometrium, nachází i jinde než v děloze. Nejčastěji ve vejcovodech a vaječnících, postiženy mohou být ale i jiné orgány. Ať už je tato děložní sliznice uložena kdekoliv, vždy reaguje na hladiny pohlavních hormonů.

To znamená, že v době menstruace dochází ke krvácení i v ložiscích sliznice, které se nachází mimo dutinu děložní. „Toto krvácení pak může způsobit rozvoj chronického zánětu, který způsobí zjizvení či vznik srůstů v malé pánvi. To může vést u 30 – 40 % žen s endometriózou k poruše plodnosti,“ vysvětluje Kateřina Šédová z organizace Loono. „Kvůli endometrióze se totiž nemusí podařit oplozenému vajíčku uhnízdit nebo vejcovodem vůbec neprojde. Na vaječnících pak může toto onemocnění zapříčinit vznik cyst,“ dodává.

Ultrazvuk a laparoskopie

Pokud na sobě zpozorujete některý z výše zmíněných příznaků, neváhejte a navštivte svého gynekologa. K vyšetření endometriózy mohou napomoci ultrazvuk a laparoskopie spojená s odebráním vzorku tkáně. Jedná se o operaci, při které si pomocí několika malých řezů lékaři prohlédnou dutinu břišní.

Od léků po operaci

Endometriózu doktoři plně vyléčit neumí. Léčba se zaměřuje na zmírnění bolesti, zabránění dalšímu růstu ložisek a zachování plodnosti. K tomu se využívají hormonální přípravky a léky proti bolesti. U těžkých případů se využívá chirurgická léčba, která spočívá v odstranění ložisek endometriózy a rozrušení srůstů. Pokud si již žena nepřeje mít děti, může být odstraněna i děloha s vaječníky. Po menopauze dojde k poklesu hormonů a příznaky vymizí.

Přečtěte si
AHel
2. 1. 2023 • 12:05

Pokud vím, tak skoro každá žena a mladá dívka od jistého věku chodí na pravidelné kontroly k ženskému lékaři, tak ti jsou snad schopni tuto nepříjemnost zjistit a léčit nebo ne? článek zavádějící, strašící, no co jiného v této době čekat, že?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.