300 let staré věci v kostele v Křemýži: Našli poklad v makovici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

300 let staré věci v kostele v Křemýži: Našli poklad v makovici!

Nejstarší dokumenty a mince pocházejí z roku 1709.
Nejstarší dokumenty a mince pocházejí z roku 1709. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Program divadla, soupis obyvatel, nebo dobové noviny. Takové cennosti objevili dělníci, když začali s opravou věže kostela sv. Petra a Pavla v Křemýži na Teplicku. Nejstarší nalezený artefakt je starý 313 roků!

„Tušili jsme, že se historický odkaz objeví, nevěděli jsme ale, kde a v jakém bude časová schránka stavu,“ řekl Aha! farní administrátor Robert Kotyšan. Za dohledu vedení obce odvezli farníci věžní makovici do muzea v Duchcově, kde ji opatrně otevřeli. „Dotkla se nás pokora, když jsme najednou měli před sebou předměty z dávné doby, které tehdejší obyvatelé ukryli jako vzkaz budoucím generacím,“ poznamenal Kotyšan.

Čtyři historická období

Obsah schránky byl rozdělen na čtyři části a každá z nich byla vytvořena v jiném historickém období. „Vše jsme zdokumentovali a vrátili zpět do makovice. Sami jsme pak vytvořili 5. vrstvu se současnými předměty, jako jsou růžence, pamětní list, mince i farní zpravodaje,“ dodal administrátor.

Víte, že...

...kostel sv. Petra a Pavla z období baroka je kulturní sakrální památkou? Byl postaven, současně se zděnou zvonicí, na místě staršího kostela, ze kterého se zachovaly renesanční figurální náhrobky ze 16. století.



Přečtěte si
j.p.toman
11. 9. 2022 • 08:25

A jaká fůra lidí má v makovici úplně prázdno !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.