Hledači zlatého pokladu nacistů v Polsku: Dostali konečně zelenou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Hledači zlatého pokladu nacistů v Polsku: Dostali konečně zelenou

Vlak měl obsahovat náklad až 300 tun zlata a dalších cenností.
Vlak měl obsahovat náklad až 300 tun zlata a dalších cenností. (Foto Profimedia.cz, Reuters, Twitter)

Pár měsíců byl klid, ale teď je celé Polsko znovu na nohou: Hledači pokladů obdrželi všechna potřebná povolení od úřadů a lov na padesát beden ukrytého nacistického pokladu může konečně začít.

Možná až 28 tun zlata v hodnotě 15 miliard korun z období 2. světové války se podle nedávných radarových průzkumů má nacházet pod zchátralým palácem z 18. století v obci Minkowskie v Opolském vojvodství, asi 100 kilometrů od českých hranic. „Naše práce začnou 1. září,“ uvedli členové polsko-německé nadace Slezský most (SBF), kteří při podzemních průzkumech objevili mj. ocelový kontejner, měřící na délku 1,5 metru.

Moderní zlatokopové postupují podle dopisů a map vysokého důstojníka SS von Steina adresovaných jeho milence. Té údajně prozradil tajemství, kde se bedny se zlatem přesně nacházejí. „Součástí pokladu pod palácem, který sloužil jako nevěstinec pro nacisty, by měly být hlavně cenné šperky ukradené na pokyn šéfa SS Heinricha Himmlera. Nedaleko Vratislavi, na území, které tehdy patřilo Německu, jej měli nacisté skrýt před postupující rudou armádou. Poklad měl posloužit jako fond na vytvoření čtvrté říše,“ informoval Roman Furmaniak z nadace SBF.

Vlak plný zlata nenašli

Snad dopadnou hledači lépe než jejích předchůdci, kteří hledali u Walbrzychu 150 metrů dlouhý obrněný vlak. Ten měl obsahovat náklad až 300 tun zlata a dalších cenností, uloupených nacisty, který se ztratil v květnu 1945, kdy se k oblasti Slezska blížila rudá armáda. Nacisté měli vlak schovat do tajného tunelu, který se však dosud nepodařilo najít.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.