Drahé energie? Za výší záloh jsou nekalé praktiky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Drahé energie? Za výší záloh jsou nekalé praktiky!

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

Boj proti energetické drahotě. To je jeden z hlavních úkolů vlády. Ta proto ohlásila, že Energetický regulační úřad (ERÚ) bude kontrolovat výpočet záloh. Jenže podle něho je problém v nekalých praktikách.

Většina domácností zdražení pociťuje až s nově nastavenými zálohami. Jenže přibližně pět procent zákazníků má jiný účet za elektřinu každý měsíc.

SPOTOVÉ CENY

„Hlavním problémem se jeví uzavírání kontraktů na takzvané spotové ceny. To jsou kontrakty, kdy odběratelé platí za energie částku odpovídající aktuální ceně na mezinárodním trhu,“ vysvětloval včera ministr průmyslu Jozef Síkela (55, za STAN). „Tyto kontrakty umožňují obchodníkům přenášet veškerá, nebo alespoň část rizik plynoucích ze současné velmi nestabilní a nejisté situace na trhu pouze na spotřebitele,“ pokračoval ministr.

BUDOU POKUTY?

Podle ERÚ se počet stížností na vysoké ceny i vyměřené zálohy letos ztrojnásobil na přibližně 900. Z nich postoupilo do správního řízení rovnou 200, většinou kvůli nekalým obchodním praktikám. Za ty dodavatelům hrozí pokuta až deset milionů korun. Naopak ve špatně nastavených zálohách našlo ERÚ jen čtyři pochybení. Za nekalou praktiku se právě považuje přechod na spotové ceny z fixních smluv, a to bez předchozího vědomí zákazníka.

ZMĚNA OD LEDNA

Podle předsedy rady ERÚ Stanislava Trávníčka se v loňském roce stávalo, že domácnosti na tyto ceny převedli tzv. zprostředkovatelé, kterým lidé před lety dali plnou moc k zastupování. Po novele energetického zákona, která platí od začátku letošního ledna, to už ale není možné. „V kontrolách budeme pokračovat,“ slíbil Trávníček.

Jurečka: Poradíme lidem s energiemi

V Česku by měla vzniknout síť poradců, která bude domácnostem od podzimu radit, jak zvládnout drahé energie. Lidem by měli doporučit možnosti úspor, jak získat podpory na obnovitelné zdroje či dávky na bydlení. „Pracujeme na modelu, abychom vytvořili síť lidí ke zvládání základního energetického poradenství, abychom byli schopni nasměrovat lidi k dobrému hospodaření,“ řekl včera ministr práce Marian Jurečka (41, KDU-ČSL).

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.