Chcete ušetřit za elektřinu? Zkontrolujte největší energožrouty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Chcete ušetřit za elektřinu? Zkontrolujte největší energožrouty!

 (CENTROPOL ENERGY, a.s.)

Jsme v tom všichni – hledáme cesty, jak se při ročním vyúčtování za elektřinu nezbláznit a neplatit zbytečně více, než je nutné. Rad, jak snížit spotřebu, je mnoho, začít bychom ale měli jednoznačně kontrolou domácích spotřebičů. Zvláště těch, které patří mezi největší energožrouty a využíváme je pravidelně a často: lednička, bojler, pračka, sušička apod.

Pokud jste se rozhodli, že si překontrolujete své spotřebiče, dobře děláte. Zvýšenou pozornost věnujte těm spotřebičům, které se označují jako bílá technika. Začnete u ledničky a mrazáku, které patří snad mezi největší energožrouty z celé domácnosti. Odebírají totiž elektřinu nepřetržitě ve dne v noci.

Na co se zaměřit? Na nastavení teploty! U ledničky by se měla nastavená teplota pohybovat mezi 5–8 °C. Čím je teplota nižší, tím se zvyšuje spotřeba, ale na trvanlivost potravin to už nemá žádný vliv. Přitom ale rozdíl mezi 5 a 3 stupni může u novějších modelů ledniček dělat až 570 Kč za rok na vyúčtování za elektřinu, u těch starších lednic to může být klidně i 925 Kč ročně.

Otevřete rovnou i mrazák a podívejte se, jestli v něm není námraza. Už 3 až 5 milimetrů námrazy totiž zvyšují spotřebu elektřiny u mrazáku i chladničky o neuvěřitelných 30 %. Proto co nejdříve námrazu odstraňte a pravidelně mrazák kontrolujte.

Zchlaďte vodu

Po ledničce a mrazáku se podívejte na zoubek vašemu bojleru. A opět kontrolujte teplotu. Statistiky uvádí, že většina domácností vodu v bojleru zbytečně přehřívá. Přitom zcela dostačujících je 50 °C.

Když tedy běžná rodina o čtyřech lidech zbytečně přehřívá vodu ve svém 150litrovém bojleru na 60 °C, prodělá na tom ročně až 4 920 Kč. Vaše sprchování nebo koupel ve vaně budou i tak příjemné a vy rozdíl nepoznáte. Pravidelně také odborníkem nechte zkontrolovat stav bojleru a to, zda se nezanáší vodním kamenem. Zejména pokud vodu budete ohřívat na více než 65 °C, což je ideální prostředí pro ukládání soli, vaše vyúčtování vás nemile překvapí. Vysoká teplota, a navíc snížená efektivita ohřevu vody kvůli solí zanesenému topnému tělesu je energeticky velmi náročná kombinace.

Peru, pereš, pereme

U praní platí jedno velké pravidlo – najít tu nejvhodnější dobu. Aby prádla nebylo ani příliš málo, ani hodně. Když už máte kupičky špinavého prádla tak akorát, rozmyslete si, jaký program k danému oblečení zapnete, tzn. jaký materiál budete prát, jak moc je znečištěný a zda potřebuje například předpírku. To všechno se na spotřebě energie podepíše. Důležitou roli hraje taky čas. Ačkoliv se to nezdá, tak největší spotřebu mají ty nejrychlejší programy. Omezený čas totiž pračka kompenzuje zvýšenou spotřebou energie. Volte proto spíše programy delší, které jsou sice pomalejší, ale zásadně úspornější.

Vyberte áčkovou sušičku

Žijete v bytě? Pak uznáte, že sušička je nezastupitelným pomocníkem. Kdo by chtěl mít po celé domácnosti věčně rozložené sušáky s vlhkým prádlem?! Komfort ale něco stojí, a platí to i u sušičky. Uvádí se, že průměrná čtyřčlenná domácnost zapíná sušičku 2–3× týdně, v přepočtu tedy přibližně 128× ročně. Což se samozřejmě odráží na účtech za elektřinu. Když se ale jde na sušení chytře, dá se i na něm ušetřit. Základem je vybrat dobrou sušičku a investovat do kvalitního spotřebiče, ideálně kondenzačního s tepelným čerpadlem a s „áčkovou“ energetickou úspornou třídou. Nezapomínejte také na to, že i sušička potřebuje péči. Proto si najděte čas a pravidelně vyčistěte výparníky a filtry. Byli byste jistě překvapeni, jak zaneřáděná sušička dokáže zbytečně zvýšit spotřebu elektřiny.

Rozsviťte si LEDky

Mezi další opatření, která vám pomohou se snížením spotřeby elektřiny, patří žárovky, respektive vnitřní osvětlení. Moderní, úsporné LED žárovky jsou již poměrně známé a o jejich výhodách bylo řečeno mnoho. Připomeňme si jen, že LED žárovka vydrží až 10krát déle než žárovky klasické, v průměru dokonce až 10 let. Pro srovnání – provoz jediné žárovky o příkonu 60 wattů při 3 hodinách svícení denně vyjde ročně na cca 618 Kč, zatímco provoz LED žárovky stejné svítivosti ročně stojí jen 62 Kč. Experti na šetření energie proto radí co nejdříve vyměnit staré žárovky za nové. Počáteční investice se během krátké doby vrátí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.