25 milionů dolarů za nejhledanějšího teroristu: ZAVAHRÍHO ROZSEKAL DRON! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

25 milionů dolarů za nejhledanějšího teroristu: ZAVAHRÍHO ROZSEKAL DRON!

Ajmán Zavahrí (†71) byl zabit při náletu CIA.
Ajmán Zavahrí (†71) byl zabit při náletu CIA. (AFP)

První muž teroristické církve sítě al-Káida a dosud nejhledanější terorista světa Ajmán Zavahrí (†71) už nebude děsit svět. Jeho život v neděli ukončily dvě řízené rakety.

Operaci americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) předcházely dlouhé měsíce příprav a plánování. Až včera tak mohl americký prezident Joe Biden (79) oznámit, že po smrti Zavahrího, jednoho z mozků atentátů z 11. září 2001, je svět o něco bezpečnější místo. „Dáváme znovu jasně najevo, že bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat, bez ohledu na to, kde se skrýváte, pokud jste hrozbou pro náš lid, Spojené státy vás najdou a odstraní,“ prohlásil Biden.

Nindžové v akci

O detailech operace s odvoláním na zdroje z rozvědek a administrativy informovaly americké CNN a Reuters. Zavahrí, který po smrti Usámy bin Ládina v roce 2011 převzal velení al-Káidy a na jehož hlavu USA vypsaly odměnu 25 milionů dolarů (přes 601 milonů Kč), se od letošního roku skrýval v afghánském Kábulu. V době své smrti, v neděli ve 3:48 hodin středoevropského času, arciterorista postával na balkoně domu, když jej zasáhly dvě z dronu vypálené rakety R9X Hellfire. Takzvané »nindža bomby« neničí cíl výbuchem, ale kinetickou energií s pomocí ostrých čepelí trčících z těla rakety.

Úzkostlivý Biden

Předtím, než dal Biden k útoku zelenou, chtěl do podrobností vědět veškeré detaily operace. Prohlédl si dokonce i zmenšený model Zavahrího kábulského útočiště. Šéf Bílého domu se totiž chtěl ujistit, že při atentátu nezemře jediný civilista. Prezident byl v dubnu poprvé informován o tom, že zpravodajské služby lokalizovaly Zavahrího v Kábulu.

Americký prezident Joe Biden oznamuje smrt šéfa Al-Káidy Ajmána Zavahrího (†71).

Úder na míru

Amer ičané identifikovali také jeho manželku, dceru a její děti. Zjistili také, že Zavahrí po příjezdu do země svůj úkryt vůbec neopustil. Během následujících měsíců tak mohli operativci zmapovat určité vzorce jeho chování včetně toho, že Zavahrí pravidelně vycházel na delší dobu na balkon. Nakonec prezident mohl nařídit „přesný letecký úder na míru“, aby cíl zničil. Podle Bílého domu nikdo další při akci nezemřel.

Analytici: Jede se dál!

Podle analytiků je zabití Zavahrího úspěchem CIA i Bidenovy administrativy. Dopad na chod teroristické sítě prý ale nemusí být velký. Struktura al-Káidy je totiž příliš decentralizovaná. Obavy ovšem vyvolávají informace, že o Zavahrího pobytu v Kábulu věděli lidé napojení na vládnoucí hnutí Tálibán. „Znepokojivá zpráva je ta, že al-Káida se dál usazuje a roste pod opatrovnictvím Tálibánu,“ citoval list New York Times odborníka Asfandyara Mira z ústavu United States Institute of Peace. Agentura AP s odvoláním na rozvědky uvedla, že dům ve čtvrti Šerpur, kde Zavahrí přebýval, patřil významnému poradci Sirádžuddína Hakkáního, tálibánského ministra vnitra.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.