Vypadávání vlasů: 5 příčin a jedno řešení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vypadávání vlasů: 5 příčin a jedno řešení

Vypadávání vlasů: 5 příčin a jedno řešení
Vypadávání vlasů: 5 příčin a jedno řešení (Beiersdorf spol. s r.o.)

Vypadávání vlasů není život ohrožující, ale příjemné také zrovna ne. Příčin přitom může být celá řada a mnohdy nebývá snadné odhalit tu, která způsobuje problém právě u vás. Jak situaci řešit a na co si dávat pozor?

Důvody, proč trápí vypadávání vlasů vaši sousedku odnaproti, nemusí nutně být příčinou ztráty vašich vlasů. A stejně tak je to i s nápravou. K nejčastějším příčinám, které k úbytku vlasů vedou, ale obvykle patří tyto:

1. Dědičnost

Zatímco někteří pánové mívají hustou kštici ještě v pozdním věku, jiní začínají šedivět a plešatět už ve třiceti, případně se jim už ve dvaceti letech dělají takzvané kouty.

Podobně to může být i u žen, které případná ztráta vlasů trápí ještě víc. Spousta žen si na nich jednoduše zakládá. A když jsou najednou řídké a nezdravé, dokáže to pořádně pošramotit sebevědomí. Na rozdíl od mužů ženy přicházejí o vlasy rovnoměrně, nikoli místo po místě, případně dochází k rozšiřování pěšinky na vršku hlavy.

2. Věk

Druhým neovlivnitelným faktorem je věk. Kadeře jako na maturitním table člověk nemůže mít i s odchodem do důchodu.

Každému z nás denně vypadne i 200 vlasů a je to úplně normální. Postupně totiž dorůstají nové. S přibývajícím věkem se ale tato obnova zpomaluje, zkracuje se aktivní období růstu vlasů. Stáří se také projeví nejen na kvantitě, ale i na kvalitě vlasů. 

3. Nemoc a léčba

Vypadávání vlasů není samo o sobě zdraví nebezpečné, ale často může varovat, že se v těle děje něco, co je potřeba řešit. Vlasy potřebujeme ze všeho nejméně, takže nedostatečně zásobené tělo (například vitamíny, minerály, ale i v případě nedostatečného množství stravy) se začne zbavovat nejdřív vlasů, aby „zbylo dost“ na ostatní funkce.

Nadměrné vypadávání vlasů může být například následkem poruchy činnosti štítné žlázy nebo nadledvinek, může značit i hormonální nerovnováhu nebo jde o reakci na léčbu nemoci, kterou proděláváte. Typicky to bývá radioterapie.

4. Nezdravý životní styl

O nepěkné vypadávání vlasů se ale možná denně přičiňujete sami svou životosprávou. K rizikovým faktorům patří stres, kouření, nedostatek pohybu, nedostatek vitamínů a minerálů a nevyvážená strava, ze které deficit vychází. Na vině může být i znečištěné ovzduší, které trápí hlavně větší města.

Právě tady je náprava čistě ve vaší režii. Pokud si nejste jistí, čím a jak začít, promluvte si o zdravém životním stylu s praktickým lékařem, případně si domluvte konzultaci s dermatologem, který doporučení doplní.

5. Nesprávná péče o vlasy

Pokud jste žili v domnění, že vlasy stačí jednou za pár dní umýt šampónem a nechat uschnout, nejspíš budete překvapeni. Efektivní péče o vlasy by měla být o dost sofistikovanější. Ideální je:

  • Používat kvalitní vlasovou kosmetiku a nejen šampón. Pomáhá i kondicionér, balzám nebo výživná maska na vlasy.
  • Dopřát si pravidelně masáž hlavy. Pokožka se díky ní lépe prokrví a vlasy jsou pak silnější a odolnější.
  • Mýt si vlasy tak často, jak vyžaduje pokožka hlavy. Pro někoho to může být každý den, někomu se naopak vlasy mastí až za několik dní. Podle těchto potřeb volte i příslušnou vlasovou kosmetiku (tedy například pro mastné vlasy a každodenní mytí).

S nápravou může pomoci především kvalitní kosmetika

Cesta za hustšími, zdravějšími a krásnějšími vlasy začíná u nápravy nezdravého životního stylu. Výsledky může značně vylepšit i kvalitní a vhodně vybraná vlasová kosmetika – nejlépe obsahující aktivní účinné látky zaměřené na problém, který vás trápí, ať už jde o lupy, suché vlasy nebo citlivou pokožku hlavy.

Odborníci doporučují nejen dobře zvolený šampón, ale i kondicionér, který po očistě „uzavře“ šupinky vnějšího vlasového obalu, čímž zajistí, že se budou vlasy dobře rozčesávat a spoustu si jich česáním nevytrháte. Navíc budou při pravidelném používání vlasy lesklé a zdravé!

Kdy problém s vypadáváním vlasů řešit? Vypadávání vlasů je do značné míry normální, ale pokud dospějete k závěru, že vám začalo vlasů ubývat víc, než na jaké množství jste byli zvyklí, pak je čas na řešení konzultované s lékařem. Nezapomínejte, že vás tělo varuje před nedostatkem!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.