Na dobrý spánek, klidnou mysl a krásnou pleť: V moři sukének | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Na dobrý spánek, klidnou mysl a krásnou pleť: V moři sukének

Vlčí mák má blahodárné účinky
Vlčí mák má blahodárné účinky (Foto scom)

Vykvetou-li vlčí máky, je to jasné znamení, že léto už je tady. Jejich krása a zejména barva nenechají v klidu jediného umělce, vlčí mák však také nadchne jako léčivka.

Snad jedinou nevýhodou této jednoleté rostliny je, že ve váze nevydrží příliš dlouho. Nenechte se ale zmást její křehkostí, účinky na zdraví má totiž opravdu silné. Používá se na nemoci dýchacího traktu, kašli, chřipce, proti nespavosti a na celkové zklidnění organismu. Využijete ho také při problémech s křečovými žilami a v pleťových krémech či olejíčcích na oční okolí má prokazatelně omlazující účinky.

Z celé rostlinky se využívají pouze květní plátky, které se suší po jednom. Jen tak máte jistotu, že dobře proschnou a zachovají si svou krásnou barvu. Pokud budete sušit v sušičce, nepřekračujte teplotu 35 °C, aby si bylinka uchovala své cenné látky. Sušené plátky vlčího máku pak můžete použít do léčivých čajových směsí. Kdo by se strachoval účinků omamného opia, může být zcela v klidu. To se nachází pouze v makovičkách, nikoli v okvětních plátcích. Přípravky z vlčích máků tak mohou užívat i děti.

Celý článek naleznete v tištěné podobě nedělního Aha! (19. 6. 2022)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.