Padesát let od únosu letadla ČSA: Krvavý útěk na západ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Padesát let od únosu letadla ČSA: Krvavý útěk na západ!

Lubomír Adamica
Lubomír Adamica (Foto Aha! – Martin Pekárek, ČTK)

Předposlední díl seriálu Třicet případů majora Zemana Mimikry se inspiroval reálnou událostí. Únosem letadla ČSA L-410A Turbolet, k němuž došlo přesně před padesáti lety. Ten měl krvavou dohru. Co se na palubě letadla tehdy odehrálo?

Psal se 8. červen 1972. Z letiště v Mariánských Lázních v 16 hodin odstartoval letoun společnosti Slov–Air. Měl namířeno do Prahy. Jenže... Desítka mladých lidí ve věku 18 až 23 let měla dost komunistického zřízení a rozhodla se změnit směr letu. Do Německé spolkové republiky, na vytoužený ZÁPAD. Na palubu proto propašovali dvě pistole.

Střelil kapitána

Drama nastalo asi po osmi minutách. „Kolem mě proběhl mladík a vrhl se zezadu na kapitána Jána Mičicu, který seděl přede mnou. Snažil jsem se ho odtáhnout,“ řekl deníku Rudé právo o pár dní později jeden z cestujících, kterého mladík srazil k zemi. Tím měl být provozní ředitel podniku Slov-Air Dr. Klementis. „Pak se pak otočil a ve velmi krátkém intervalu zazněl výstřel,“ popsal, jak došlo k vraždě kapitána letadla. Právě tento moment ale dodnes zůstává záhadou. Není jasné, zda únosce Lubomír Adamica pilota zastřelil úmyslně, či náhodou při potyčce s lidmi na palubě. Podle komunistické propagandy a seriálu o majoru Zemanovi byl však zastřelen zákeřně. Podle tehdejší propagandy šlo o příživníky, narkomany a tzv. máničky, tedy muže s dlouhými vlasy. To nic nemění na faktu, že při únosu zemřel člověk.

Několik sekund

Podle druhého pilota Dominika Chrobáka byli připoutáni pásy a neměli jak se bránit. „Adamica řval, že okamžitě máme otočit do západního Německa, jinak nás zastřelí. Jen co to dopověděl, vyšla rána. Mičicu zastřelil. Psala se spousta hloupostí, že kapitán Mičica si hrál na hrdinu, proto ho zabili,“ vyprávěl Chrobák roku 2009 pro týdeník Život.

Víte, že…

...po přistání na letišti u západoněmeckého Weidenu skupinu po pokusu o útěk tamější policisté zadrželi? Všichni dostali tresty od tří do šesti let vězení.

Přečtěte si
jity
9. 6. 2022 • 08:43

Tu Ukrajinu bych viděla tak, že je třeba tam s válkou skončit. Odnáší to nejvíce obyčejní lidé, ti bohatí se o sebe postarali útěkem a chudáci tam trpí. Zvěrstva nebudu nikdy podporovat. Střílet staré lidi a děti, krást jim majetek to má být osvobozování od fašismu?

-bello-
8. 6. 2022 • 23:34

Dnes teroristický čin a 20 let kriminálu !( což je furt lepší varianta, než Západní utečenecký lágr v té době )
S pistolí u hlavy nám líčí těžká post-sametová propaganda zoufalost " mladých 18-ti letých lidí " , jejichž světový názor byl : k demokracii se probiju , byť někoho skolím .Čeká na ně metál z Hradu. Mašíny si můžeme už odškrtnout, Zelenskyj je potvrzený a byla by hanebnost nepřihodit k němu i ty Banderovce. Když jsme až takoví kámoši, tak sakumprásk se vším. Jádro-madam Drábová říká, že je naší povinností bránit Ukrajinu. Ovčáček chystá další metál. a my kufry k emigraci.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.