Už znají důvod pádu letadla: Zřítili se kvůli cigárku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Už znají důvod pádu letadla: Zřítili se kvůli cigárku!

Airbus A320 se zřítil v květnu 2016.
Airbus A320 se zřítil v květnu 2016. (Foto Profimedia.cz, ara)

Kouření zabíjí, píše se na každé krabičce cigaret. V květnu 2016 ale zřejmě stála touha po nikotinu životy hned 66 lidí najednou. Řeč je o cestujících na palubě Airbus A320 společnosti EgyptAir a pilota, který se za letu rozhodl zapálit si cigárko!

Příčinu tragédie letu MS804, který 19. května 2016 spadl jižně od Kréty do Středozemního moře, se marně snažili vyšetřovatelé odhalit několik let. Díky nalezeným černým skříňkám věděli, že detektory před zřícením stroje zaznamenaly kouř v letadle. Jenže co ho způsobilo, se už svět nedozvěděl. Egyptské úřady odmítly zveřejnit zprávu o tragickém incidentu a uvedly, že se jednalo o teroristický útok...

S tímto závěrem se ale nehodlali smířit vyšetřovatelé z Francie (na palubě zemřelo 15 Francouzů), kteří měli už od začátku podezření na mechanickou závadu či něčí pochybení. Svou verzi nehody proto popisují ve zprávě čítající 134 stran, jejíž obsah nyní zveřejnil italský deník Corriere della Sera. Mimo jiné v ní tvrdí, že v kokpitu vypukl požár, který způsobila zapálená cigareta! Pilot, vášnivý kuřák, to patrně na trase mezi Paříží a Káhirou nevydržel a zapálil si. Jenže od plamene jeho zapalovačce blafl také kyslík unikající z jedné z jeho kyslíkových masek!

Výměna masky tři dny před tragédií

Pravdivosti této verze nahrává zvukový záznam z černé skříňky, který zachytil zvuk syčení kyslíku z masky krátce před nehodou. Alarmující je však zjištění, že dotyčná maska byla pouhé tři (!) dny před nehodou vyměněna pracovníkem údržby EgyptAir! Její vypouštěcí ventil byl však z neznámých důvodů nastaven do nouzové polohy. A bezpečnostní příručka Airbusu uvádí, že v tomto nastavení může dojít k úniku kyslíku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.