Den chladnokrevných koní na Jihlavsku: Siláci utáhnou tunu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Den chladnokrevných koní na Jihlavsku: Siláci utáhnou tunu!

Koně předvedly také jízdu mezi kužely.
Koně předvedly také jízdu mezi kužely. (Foto Aha! – Martin Přibyl, ČTK/ L. Pavlíček)

Chladnokrevní koně. Vyznačují se mohutnou stavbou těla, větší silou a klidnou povahou. Využívali se především v lesnictví. Co je s nimi potřeba umět při práci, ukázali o víkendu kočí v Třešti na Jihlavsku.

Program Dne chladnokrevných koní se konal na louce v areálu firmy Drastisch zaměřené na lesnictví. Kočí tu absolvovali trojboj, tedy vozatajskou jízdu mezi překážkami, soutěž v těžkém tahu a v ovládání klády. Chladnokrevní koně i tady předvedli, že jsou pořádní siláci. Na dvaceti metrech mnozí utáhli 700- až 1200kilová břemena. „Tento sport divákům ukazuje, co je při práci v lese potřeba umět,“ řekl Aha! jednatel firmy Jiří Drastisch.

Rozdíl není v krvi

Podle názvu by si mnozí řekli, že je mezi chladnokrevníkem a teplokrevníkem rozdíl v teplotě krve. Pravda je ale někde jinde. Jde o označení pro temperament, tedy míru vzrušivosti koně. Chladnokrevník je klidnější až flegmatický a mohutnější. Využívá se proto především v tahu. Teplokrevník je spíše jezdecký či kočárový typ.

Během akce se konala i přehlídka klisen s hříbaty.

Nostalgické závody

Tyto akce se v Třešti konají už od roku 2003. „Začalo to ukázkou při jezdeckých závodech a je to taková nostalgie k tomu, že jsme s těmi koňmi opravdu pracovali,“ popsal Jiří Drastisch s tím, že tyto lichokopytníky dnes už nahradila technika. A jak se tedy na závody trénuje? „Je to hodně o ovladatelnosti koně, aby byl například s kládami velmi přesný. Nejlépe se trénuje prací,“ vysvětlil.

Víte, že...

...v roce 1996 na Vysočině kvůli kůrovcové kalamitě v lesích pracovalo 96 koní? Nyní to jsou jen jednotlivé kusy.



Přečtěte si
-bello-
7. 6. 2022 • 22:28

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.