Režisérka Alice Nellis má novou hvězdu: Dostala koně, natočila s ním film | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Režisérka Alice Nellis má novou hvězdu: Dostala koně, natočila s ním film

Kůň
Kůň (Foto Dorian Films)

Když režisérka Alice Nellis (51) dostala třiadvacetiletého koně, rozhodla se, že o něm natočí film. Udělala z něj bývalého cirkusáka, povolala Mariana Rodena (58) jako trenéra i herce a neobvyklý snímek byl na světě.

Ve skutečnosti se jmenuje Láďa, ve filmu je ale Buko. Není nejmladší, ale miluje společnost, a tak se svým prvním natáčením v životě neměl problém. „Byl výbornej, nikdy se na něj nečekalo, na rozdíl od herců, nic se kvůli němu neopakovalo. Jen na natáčení přijel asi o čtrnáct dní dřív, protože nikdy předtím netočil, tak neznal lampy, plošiny, ale všechno se velice rychle naučil,“ líčí Marian Roden, který ho odmalička trénoval a později věnoval Alici Nellis, která na něm také jezdí. „Jsem jeho opatrovnice na důchod,“ říká. Od koně se herec může učit Marian Roden je nejen herec, ale i milovník a cvičitel koní. Kariéru dělí mezi film a divadlo a trénování zvířat. „Kůň má neuvěřitelnou paměť, myslím, že každý herec by mu mohl závidět. Dokonce američtí vědci nedávno zjistili, že pozná svého cvičitele, nebo člověka, který se o něj staral, po půl roce i na fotografii,“ vypráví Marian.

Do záporáka se mu nechtělo

„Když mě Alice Nellis oslovila s tím, že píše scénář pro Láďu, ale tím pádem se musím stát členem štábu jako horse master, protože jsem ho odmala cvičil, tak jsem říkal: Úžasný, strávím dva měsíce v Máchově kraji s koněm, se kterým jsem prožil velkou část jeho života,“ vzpomíná Roden. Jenže pak přišla další informace – jeho postava nebude nejhodnější. „Spadla mi brada, když řekla, že bych chtěla, abych tam hrál zápornou roli a že musím koně trestat, nebo i bít a to už se mi moc nechtělo,“ dodává. Nakonec se ale domluvili, že i když to bude náročné sestříhat, vše se udělá tak, aby to jen vypadalo, že koně trestá a k žádnému násilí nedošlo. „Marian strašně trpěl a my to teď musíme vystříhávat. Zakřičel: Ne, nech toho a hned Láďovi šeptal: Hodnej, hodnej,“ vzpomíná na natáčení režisérka.

S knížkou pod ocasem

Láďa potvrdil pozici hlavní filmové hvězdy, nakonec si získal srdce všech. „Třeba Martha Issová, která tu hraje autistickou dívku, se do Ládi úplně zamilovala a dělala věci, který bych si nedovolila ani já. Klidně si mu sedla pod ocas na zem s knížkou a četla si,“ dodává režisérka.

Po šedesátce poprvé na koni

Hlavní roli ženy, které manžel v závěti odkáže koně, ačkoliv ona se jich bojí, hraje ostravská divadelní herečka Anna Cónová (68). „Mít jako jednu z hlavních postav koně není lehké, ale na druhou stranu to nebylo lehké ani pro herce. Anička Cónová na koni nikdy předtím neseděla,“ líčí režisérka. „Na konci natáčení už ale jezdila úplně sama po lese, my jsme se o ni báli, ale ona vůbec.“

Dva koně, jedna role 

I když hlavní hvězdou filmu je Láďa, Buka nehrál sám. „Měli jsme dva koně. Láďa už je v letech, navíc je to můj kůň, a tak si ho nezničím cváláním v lese. Na to jsme si pozvali mladíky. Měli jsme tam i kaskadéry, kteří z něj padali,“ popisuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.