Hrdina akčních filmů Lukrecius Chang: Boří mýty o Romech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Hrdina akčních filmů Lukrecius Chang: Boří mýty o Romech

Lukrecius při zápase v kickboxu.
Lukrecius při zápase v kickboxu.  (Foto Aha!– Karel Janeček, archiv pana Changa)

Hudbou a hlavně sportem Lukrecius Chang (39) z Karviné boří mýty a stereotypy o Romech. Teď kickboxer a milovník akčních klasik natočil i svůj film Na férovku. On hraje kladného hrdinu, roli záporačky svěřil své dcerce Isabel (12).

„Vyrůstal jsem na VHS kazetách s akčními filmy s Jean-Claudem van Dammem (63) či Brucem Leem (†32). Kickboxer, Krvavý sport, Cesta draka, ty jsem hltal,“ prozradil Lukrecius Chang. Nacvičovat údery začal ve čtyřech letech. Dnes je bojovník kickboxu s bilancí 46 vítězství z 54 zápasů. Své umění se rozhodl předávat dalším generacím. I proto se rozhodl natočit vlastní akčňák, ve kterém je oproti jiným snímkům hlavní kladný hrdina Rom. Tříčlenný gang v něm vydíráním nutí dospívajícího kluka prodávat drogy ve škole. Chang trojici vyzve na souboj, při kterém předvede efektní kopy a údery.

„Film jsem natočil proto, abych bořil mýty, jako že Rom je vždy feťák, dealer a Romka prostitutka. Ty filmy typu Bastardi z nás dělají kriminálníky, to se mi nelíbí, protože to není pravidlem. Já se snažím podobné stereotypy narušit svým příkladem, jako v mém filmu,“ vysvětluje Lukrecius. Ke sportu vede i dcerku Isabel. „Hraji zlou holku, která šikanuje spolužáky. Kopy, zlo, taková ona je,“ popsala Aha! slečna. Natáčení bojových scén pro ni byla hračka, když ji trénuje její zkušený táta. Lukrecius je terénním pracovníkem ve Státním zdravotním ústavu Praha a projekt Podpora zdraví v rodinách slouží dětem, které by jinak na sport nenašly doma dostatek financí.

Tvrdé rány o zem

Chang hledal sportovce, kteří by zvládli bojové scény. „Neměl jsem filmový štáb a ono je úplně jiné bojovat v ringu a před kamerou,“ říká. Scény ve filmu jsou reálné a hlavního aktéra bolely. „Nejdříve jsme se oťukávali, pak jsem dostával ukrutné bomby, házeli se mnou drsně o zem, natáčení bylo náročné psychicky, ale taky fyzicky,“ směje se.

Víte, že…

...Chang je i raper, jehož snahou je hlavně motivovat, jak se vyhnout sportem i hudbou droze, alkoholu či trestné činnosti? Hip hopu a rapu se věnuje 21 let.

Kde zhlédnout film

Film je volně na YouTube pod odkazem Na férovku. Má pouze 12 minut a není vyloučeno, že se dočká pokračování.

Kicbox do školy

Společně s dcerou Isabel v karvinské škole v Majakovského ulici učí žáky kickbox. „Jsou pro nás darem z nebes. Bezplatně se věnují našim dětem a pozitivně působí. Pro děti je vzdělaný, úspěšný i pohodový Chang vzorem,“ řekl Aha! ředitel školy Roman Hamrus.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.