Druhý největší školní masakr v dějinách Ameriky: Nechtěl do školy... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Druhý největší školní masakr v dějinách Ameriky: Nechtěl do školy...

Po zuby ozbrojená policie na místě zásahu.
Po zuby ozbrojená policie na místě zásahu. (Foto Facebook, Instagram, Reuters, ČTK/AP)

Amerika se jen těžko vzpamatovává z další střelby na škole, při níž v úterý v Texasu zemřelo nejméně 19 dětí a dva učitelé. Střelec, který byl identifikován jako Salvador Ramos (†18), vraždil zřejmě kvůli pocitu, že byl šikanován kvůli chudobě a obnošenému šatstvu.

Ještě než se Ramos vydal spáchat druhý nejhorší školní masakr v dějinách Ameriky, popravil doma vlastní babičku (†66). Na vraždící běsnění se připravoval – jen den poté, co 16. května dosáhl plnoletosti, koupil si zcela legálně útočnou pušku typu AR-15. O den později si pořídil 375 nábojů a o další dva dny později další pušku. Arsenálem se chlubil na Instagramu a naznačoval, že by se lidé měli mít na pozoru.

Zoufalí rodiče

V úterý přišel do školy Robb Elementary School, postupně procházel třídy a bezhlavě pálil na každého, koho spatřil. Zabil nejméně 19 malých školáků a učitelky čtvrté třídy Irmu Garciovou a Evu Mirelesovou. „Střílel a zabíjel strašným, nepochopitelným způsobem,“ konstatoval Greg Abbott, guvernér státu Texas. Identifikace obětí za pomocí zoufalých rodičů pokračovala i mnoho hodin po útoku. Amerie Jo Garzaová oslavila 10. května teprve desáté narozeniny. „Moje malá láska je v nebi s anděly,“ napsal její otec na Facebooku. Další obětí je stejně stará Eliahana Torresová. Žákyni čtvrté třídy se v úterý nechtělo do školy, ale rodiče byli neoblomní a dívka jít musela. Všechny děti byly ve škole poslední týden před letními prázdninami...

Zakažte ozbrojování!

Není divu, že další školní masakr vyvolal ostré reakce proti až příliš snadnému nabývání zbraní v USA. „To už se zkrátka musí změnit. Musí!“ ozval se hvězdný basketbalista LeBron James (37). „Opět jsme dokázali, že selháváme v odpovědnosti za práva, která nám naše svobody přiznávají,“ přidal se herec Matthew McConaughey (52). „Je na čase říci dost bezhlavému obchodování se zbraněmi. Pojďme se všichni zavázat k tomu, aby se podobné tragédie nemohly opakovat,“ vyzval papež František (85). V emotivní řeči opětovně k zákazu prodeje útočných pušek vyzval i americký prezident Joe Biden (79), v Kongresu ovšem změnu zákonů dlouhodobě blokují republikáni.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.