Jednoduchou opravu bot zvládnete i sami doma: Aby boty nezívaly | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Jednoduchou opravu bot zvládnete i sami doma: Aby boty nezívaly

Boty se dají opravit i doma
Boty se dají opravit i doma (archiv firem)

Udělal se vám na botě žralok, ale jinak je pěkná a mohla by ještě sloužit? Můžete ji buď odnést k obuvníkovi, nebo se pokusit o opravu svépomocí.

Stačí zakopnout a špička boty rázem vypadá jako zívající žralok. Pokud nepotřebuje podrážka úplně vyměnit, nemusíte hned běžet do opravny, nebo do obchodu pro nové. S trochou šikovnosti zvládnete drobné opravy sami. Třeba při práci na zahradě ještě mohou posloužit.

První je očista

„Ať už spravujeme boty jakéhokoliv druhu, vždy platí, že musí být čisté a suché. Místo spoje otřeme od prachu, umyjeme a necháme pořádně uschnout,“ radí známý kutil Pavel Zeman. Zbavit se musíte především zbytků starého lepidla, nečistot a lepené plochy odmastit.

Vyberte správné lepidlo

„Boty musí sloužit při pohybu, takže jednoznačně potřebujeme lepidlo pro pružné spoje,“ radí kutil. Vždy si zkontrolujte, že lepidlo lepí daný typ materiálu. Boty bývají nejčastěji z kůže, textilních a umělých materiálů, ale i z polyuretanové hmoty. Pokud jde o větší opravu nebo si chcete poradit i do budoucna, zvolte spíše lepidlo ve větším balení. To bývá výhodnější.

Zajistěte pevný spoj

Podle toho, jaký druh lepidla zvolíte, budete potřebovat zajistit, aby se spoj nepohnul třeba i několik hodin. „K tomu poslouží svěrka, svěrák, gumová páska nebo třeba kus pružné gumy do kalhot,“ říká kutil Zeman. „Někdo používá i lepicí pásku, ale tady pozor abychom nenadělali víc škody, než užitku,“ dodává. Páska by totiž mohla materiál boty poškodit a je lepší podložit ji kouskem bavlněné látky.

Když kus chybí

Někdy může kousek podrážky v lepeném místě chybět a v takovém případě se používá vyplňující lepidlo. „Je vhodné botku vycpat měkkým materiálem tak, jako by v ní byla obutá noha, aby na botě nevznikla boule, která by mohla tlačit,“ radí kutil.

Kontaktní lepidlo – je určené na velké plochy, které půjdou dobře spasovat. Jsou to lepidla s rozpouštědlem, která se nanáší na obě lepené plochy, pak počkáme až je povrch naneseného lepidla oschlý a na omak skoro nelepí. Pak teprve pevně přitiskneme obě lepené části k sobě a necháme zaschnout.

Rychleschnoucí lepidlo na pružné spoje – nanáší se jen na jeden z lepených materiálů, spojíme a přidržíme na dobu určenou výrobcem. To může být i několik hodin.

Lepidlo s vyplňující schopností – doplní chybějící kousek materiálu. Potřebují delší dobu schnutí, i do druhého dne.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.