Jubilejní Tatra Phoenix č. 10 tisíc: Gigant na kámen v Austrálii | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jubilejní Tatra Phoenix č. 10 tisíc: Gigant na kámen v Austrálii

Pavel Tichavský je na Tatru hrdý.
Pavel Tichavský je na Tatru hrdý. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Uveze až 35 tun, umí jezdit těžkým terénem a oblíbili si ji vojáci, hasiči, ale i těžaři či zemědělci. Kopřivnická Tatra představila jubilejní vůz Tatra Phoenix.

Je to velká sláva pro podnik, který byl ještě před devíti lety samý dluh. Poté, co firmu převzali čeští vlastníci, ovládla trh a vyrobila jubilejní desetitisící tahač Tatra Phoenix. Je skutečným gigantem. Poradí si s nákladem 35 tun, plný váží 62 tun. Jeho doménou je jízda v těžkém terénu. Má náhon na všech deset kol, i motor o výkonu 390 koní. „Je to velký úspěch, desetitisící vůz. Těší mě to. A žádný jiný konkurent na tohoto našeho mohykána nemá,“ chválil vůz Pavel Tichavský (67). V kopřivnické automobilce pracoval 47 let a dodnes je tu předváděcím řidičem. Jubilejní vůz zamíří k protinožcům, bude vozit kámen v povrchovém dole v Austrálii.

Jubilejní Tatra Phoenix v celé své kráse.

Jako Fénix z popela

Název vozu Tatra Phoenix je symbolický. Slavnou firmu před devíti lety koupili v insolvenční dražbě od zahraničních investorů Češi. Tehdy byla zastavena výroba, a fabrika měla obří dluhy. Dnes se podnik opět řadí mezi světoznámé značky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.