Obyvatelé obcí na Ostravsku si stěžují: Dálnice D1 nám ničí životy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Obyvatelé obcí na Ostravsku si stěžují: Dálnice D1 nám ničí životy

„Vidíte to, kamion za kamionem,“ ukazuje Ivo Kunetek z Václavovic.
„Vidíte to, kamion za kamionem,“ ukazuje Ivo Kunetek z Václavovic. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Nepřetržitý lomoz dálniční dopravy, emise, špína, neklidný spánek... Lidé z Václavovic na Ostravsku a okolních obcí trpí hlukem a prachem z dálnice D1. Důrazně požadují protihlukové stěny. Chtěli by se prý po 16 letech konečně klidně vyspat.

„Trpíme my i lidé v okolních obcích Klimkovice, Olbramovice, Hladké Životice,“ postěžoval si pro Aha! jeden z místních obyvatel Ivo Kunetek (54). Ten stál u zrodu petice, jež měla vyvolat jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) o postavení protihlukových stěn, jaké jsou podél dálnice například v nedalekém Polsku. Řešení palčivého problému je ale v nedohlednu. „ŘSD se pořád na něco vymlouvá, nic neřeší. Měřený hluk vždy přesáhl nejvyšší povolené normy hluku ve dne i v noci. A ŘSD přesto požádalo o další odklad stavby. Pohřbilo nás a směje se nám všem do očí,“ dodal Kunetek.

Mluvčí ŘSD: Za dva až tři roky...

„Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě vydala časově omezené povolení pro provoz dálnice D1 s platností do konce roku 2025. Realizace protihlukových bariér je podle záměru projektu plánována na období 2024 až 2025,“ tvrdí mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Ivo Kunetek z Václavovic o problémech s ŘSD.

Video se připravuje ...

Starosta Olbramic: Občané si stěžují

„V původně schváleném plánu měla jít dálnice přes katastr Olbramic v hlubokém zářezu, což ale nebylo z technických důvodů nakonec proveditelné. Do dnešního dne není ošetřeno odhlučnění zastavěné části naší obce. Někteří naši občané si na tuto skutečnost pochopitelně opakovaně stěžují,“ podotýká starosta Olbramic Ladislav Bárta.

Starostka Hladkých Životic: Bude to ještě horší

„Máme velké obavy, že až se u nás dokončí plánovaná stavba velkého areálu průmyslové zóny, doprava a s ní spojený hluk se ještě zvýší. Chceme, aby potřebná opatření šla ruku v ruce s dokončováním takových staveb,“ říká starostka Hladkých Životic Irena Ravčuková.

 

Přečtěte si
Alva
13. 4. 2022 • 11:06

Lidé pořád nadávají, vše jim vadí, konečně máme do OV pořádnou cestu a zase špatně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.