D1 bez zúžení a past na řidiče kamionů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

D1 bez zúžení a past na řidiče kamionů

Ilustrační foto
Ilustrační foto (PČR)

Neuvěřitelné! Už od zítra projedete po nejstarší autostrádě Česka bez omezení. Rekonstrukce dálnice D1, která trvala devět let, končí. A aby co nejdéle vydržela, plánuje se na řidiče přetížených kamionů past.

Na 122,9. km dálnice D1 u Velkého Beranova na Vysočině bude na jaře zprovozněna vysokorychlostní váha. Zkušebním měřením bylo zjištěno, že v tomto úseku denně projedou až dvě stovky přetížených náklaďáků. Provozovatelům vozidel či jejich řidičům hrozí až půlmilionová pokuta. Konec benevolence má však háček! Přestupky bude policie posílat do správního řízení, tedy na jihlavský magistrát. Jejich vyřízení je prý tak složité, že jeden úředník zvládne denně vyřešit pouze dva až tři. Podle radního pro dopravu magistrátu Jaroslava Vymazala (ODS) by museli přijmout dalších 70 lidí. S ministerstvem dopravy tedy řeší, jakým způsobem se bude postupovat a pokutovat.

Dokončením velké modernizace omezení na D1 nekončí. Příští rok začne rozšiřování na šest pruhů okolo Brna od 182. kilometru, kde rekonstrukce skončila, po 210. kilometr, kde se odpojuje silnice E50 na Slovensko. Práce potrvají několik let. „První rozšiřovaný úsek bude mezi 194. a 196. kilometrem,“ řekl ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.