Zlatá éra hypoték je u konce: Ode dneška nová pravidla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zlatá éra hypoték je u konce: Ode dneška nová pravidla!

ilustračnífoto
ilustračnífoto (Komerční Banka)

Už od dnešního dne začínají platit nová a přísnější pravidla České národní banky (ČNB) pro poskytování hypoték. K tomu všemu ještě včera centrální banka zvýšila úrokové sazby na 5 %!

Sehnat si vlastní bydlení pomocí půjčky se tak ještě více zkomplikovalo. Centrální banka dneškem opět zavádí limity pro úvěrové ukazatele. To v praxi znamená, že se půjčky na bydlení stanou zase o něco méně dostupné pro normální smrtelníky. Nově zaváděné podmínky jsou tři:

  • LTV – Vyjadřuje poměr mezi úvěrem a zástavní hodnotou nemovitosti. Právě toto národní banka snižuje na 80 procent – tedy banky vám půjčí maximálně čtyři pětiny z ceny vytouženého bydlení. Na byt, který stojí 5 milionů, tak budete potřebovat mít už milion našetřený. Pro lidi mladší 36 let je tato hranice 90 procent.
  • DTI – Vyjadřuje poměr mezi celkovým zadlužením a ročním příjmem. Dluh žadatele o hypotéku může být dle ČNB maximálně 8,5násobkem jeho ročního čistého příjmu (pro mladší 36 let 9,5násobkem). Pokud je váš roční příjem 360 tisíc korun a nemáte žádné jiné dluhy, dosáhnete na hypoteční úvěr v maximální výši 3 060 000 korun. Mladší 36 let pak dosáhnou se stejným příjmem na 3 420 000 korun.
  • DSTI – Vyjadřuje podíl všech splátek na měsíčním příjmu žadatele. Dle ČNB nesmí být měsíční výše splátek celkového dluhu vyšší, než 45 procent (50 % pro osoby mladší 36 let) jeho měsíčního čistého příjmu. Pokud tedy berete třeba 30 tisíc korun, celková měsíční splátka všech úvěrů může být maximálně 13,5 tisíce korun. U mladších 36 let to bude maximálně 15 tisíc.

Pětiprocentní sazba

Bankovní rada také včera rozhodla o zvýšení základní úrokové sazby o půl procenta na pět procent. Bankéři se tímto krokem snaží tlumit inflaci. Naposledy byla takto vysoko sazba v roce 2001. Právě od těchto sazeb se odvíjejí úroky na bankovních vkladech, ale i úvěry. Znamená to tedy, že i hypotéky budou opět dražší.

Expertka: Není na co čekat!

Stále se rozhodujete, jestli jít do hypotéky? Podle expertky z hypotečního tržiště Zaloto.cz Moniky Dudkové není na co čekat a začít jednat. To by měli hlavně lidé starší 36 let. „Zároveň je třeba upozornit, že nová pravidla neplatí jen pro nové žadatele, ale také v případě refinancování staré hypotéky,“ sdělila Aha! Pokud lidé nemají ještě vyhlédnutou nemovitost, může být podle Dudkové řešením tzv. pohotovostní úvěr. „Jde o hypotéku dopředu, kdy se úvěr schválí bez nemovitosti. Následně máte čas až 3 roky na hledání vhodného bydlení,“ uzavřela.

Přečtěte si
Mirka Nová
29. 2. 2024 • 18:16

S novými pravidly pro hypotéky na ně asi dosáhne jen málokdo. My jsme s manželem stihli si sjednat hypotéku za starých podmínek. Na internetových stránkách http­s://ww­w.poz­pra.cz/ nás zaujala stavební firma, kterou jsme si najali na stavbu našeho domu. Jsem překvapená, jak rychle se pustili do práce. Už je postavená hrubá stavba a já se těším až bude celý dům hotový.

koliaska
22. 8. 2022 • 23:07

Hodně právě téma hypoték v poslední době sleduji a jak to tak vypadá, tak se to zase pomalu začíná zlepšovat. Nicméně i tak závidím lidem, kteří si hypotéku vzali před několika lety. Dnes je to opravdu čím dál méně dostupné. Co ale nevypadá špatně jsou například státní hypotéky, viz http­s://ww­w.os­sel.cz­/stat­ni-hypoteka/ Nad něčím takovým bychom možná uvažovali.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.