Hejno tučňáků Humboldtových v Zoo Zlín: Tančí pod vodou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Hejno tučňáků Humboldtových v Zoo Zlín: Tančí pod vodou!

Pod vodou vydrží kroužit až 15 minut.
Pod vodou vydrží kroužit až 15 minut.  (Foto Zoo Zlín, Zdeněk Vaculík)

Tučňáci jsou borci. Válečci s legračně kolébavou chůzí jsou ve vodě během lovu či v ohrožení schopni »létat« rychlostí až 35 km/h. Ve zlínské zoo si bazén užívají s ladností a elegancí akvabel.

Tučňáci jsou dokonalým dílem přírody. Tak, jak je známe, vypadají a fungují již 45 milionů let. Až 150 metrů Tučňáci Humboldtovi, které chová Zoo Zlín, se v přírodě potápějí do hloubky až 150 metrů a pod hladinou vydrží i 15 minut. „Jsou výborní plavci díky hydrodynamickému tvaru těla. Nožky při plavání používají jako kormidlo, křídla, která získala tvar ploutví, pak slouží jako vesla,“ objasňuje mluvčí zoo Karolína Barotová. Speciální peří Pohybu těchto ptáků ve vodě napomáhá podle ní i jejich speciální typ peří. „Poskytuje jim ideální ochranu před chladem a promočením. Aby byl jejich »ochranný oblek« dokonale funkční, každý rok tučňáci přepeřují a stará pírka jsou nahrazena novými,“ dodává Barotová.

Je jich 12

Hejno tučňáků v Zoo Zlín nyní čítá 12 členů. Sedm jich dorazilo loni na jaře. U pětice, která přicestovala letos v únoru, ještě nedošlo k prvnímu přepeření, a tak mláďata návštěvníci poznají podle šedivé barvy.

První pár hnízdí

V nové skupině se již dal dohromady první pár a před několika dny samička snesla letošní první vajíčko. Bude-li vše v pořádku, asi za měsíc se může vyklubat malý tučňáček.

Velcí jedlíci

Tučňák je schopen denně zkonzumovat až desetinu své váhy. Chovatelé je krmí dvakrát denně v 9.30 a v 15.00, a to pouze mořskými rybami. Nejvíce aktivní jsou tedy před krmením, naopak po něm pouze odpočívají a tráví.



Přečtěte si
lekno
9. 3. 2022 • 19:40

Lítají si ve vodě jako ptáci ve vzduchu. Moc milé stvoření, takové hezky zaoblené. A jak si umí být věrní ve dvojici ! To je láska veliká..

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.