Stále nepoučitelní a hloupí lidé... Berou mámám zajíčky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Stále nepoučitelní a hloupí lidé... Berou mámám zajíčky!

Malý zajíček zbytečně donesený opavským strážníkům.
Malý zajíček zbytečně donesený opavským strážníkům. (Foto MP Opava)

S příchodem jara přibývají v záchranných stanicích či služebnách strážníků malí zajíci polní. Ač nejsou zranění, nálezci je berou z přírody pryč.

„Tak máme na služebně prvního zajíčka. Přinesen možná s dobrým úmyslem, ale zcela proti přírodě,“ povzdechli si opavští strážníci. Lidé mají o mláďata starost zbytečně. „Matky je nehřejí, nedělají hnízdo, nehrabou nory. Přicházejí je nakojit třikrát denně,“ řekl Jan Kašinský ze Záchranné stanice Bartošovice. Problémem jsou podle něj i volně potulující se kočky. „Letos jsme už přijali skoro 20 zajíčků zraněných kočkami. Nesbírejte zajíčky a držte si své psy a kočky pod dohledem,“ apeluje Jan Kašinský.

Co dělat, když najdu mládě?

Není-li zraněno, nechte ho být. Někdy je možné ho přemístit do blízkého křoví v rukou. Týká se to ale jen zajíců, kteří žijí ve městech a na lidský pach jsou zvyklí. A také případů, kdy zajíčky máma nechala u silnice či na otevřených prostorech, kde je mohou ohrozit psi či kočky. Pokud dojde ke zranění zajíčka, je možné ho dovézt do záchranné stanice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.