Vít Musílek (27) z Ústecka je velký nadšenec: KOUPIL RUINU HISTORICKÉ HVĚZDÁRNY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Vít Musílek (27) z Ústecka je velký nadšenec: KOUPIL RUINU HISTORICKÉ HVĚZDÁRNY!

Zatím shání mladý muž 50 tisíc na opravu sklepa, na kolik vyjde obnova celé hvězdárny, je ve hvězdách.
Zatím shání mladý muž 50 tisíc na opravu sklepa, na kolik vyjde obnova celé hvězdárny, je ve hvězdách. (Foto Vít Musílek)

Zatím vypadá spíš jako hromada kamení. Přesto zchátralou historickou hvězdárnu, která se nachází v lese u Liboňova na Ústecku, na začátku roku koupil nadšenec Vít Musílek (27) a rozhodl se, že ji postupně opraví. Stavbě z roku 1924 chce mladý muž časem vrátit její funkci a zpřístupnit ji veřejnosti.

Když hledal mladý Ústečan, kde by mohl s přítelkyní trávit volné chvíle, dostal se až do lesů u nedaleké Telnice. Zde narazil na rozpadlou ruinu jakési budovy, po které zbyl zachovalý sklep. V té chvíli ještě netušil, jak zajímavá stavba tu dříve stála. „Když jsem zjistil, že to bývala hvězdárna se zajímavou historií, pozemek i s troskami jsme s přítelkyní koupili a rozhodli se, že jí vrátíme zašlou slávu,“ svěřil se Vít Musílek. Nepořádek kolem, zápach po bezdomovcích i chybějící přívod vody a elektřiny od záměru nadšence neodradily.

Vít Musílek se pustil do shánění původních dokumentů a fotek hvězdárny, aby zjistil přesné rozměry budovy i jak vypadal její interiér. Informací ale bylo málo, a nadšenec proto oslovil ústecký archiv i pamětníky. „Dostala se mi tak do rukou pětistránková kronika z roku 1930 v němčině, kde je sepsaný dobový stav hvězdárny včetně značky hvězdářského teleskopu. Už se našla i fotka interiéru a z archivu jsme získali také původní plány,“ poznamenal majitel.

První byl dřevěný domek

V roce 1924 univerzitní hvězdárnu vybudovala Německá univerzita jako svoji provizorní hvězdárnu. Když v témže roce začala hvězdárna pracovat, byl na místě jen dřevěný domek. Fotografie domku se bohužel nezachovaly a první snímek je někdy z období 1925 až 1930, kde je již vidět kamenná stavba.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.