Den toustů: Jak nevytvořit rakovinotvornou bombu
Dnešní den patří toastům! Pokud patříte mezi milovníky opečených plátků chleba, pak vězte, že to, co je chutné, nemusí být zdravé! Může za to rakovinotvorná látka akrylamid, která se v pečivu běžně vyskytuje a při pečení se její koncentrace zvyšuje. Aha! vám poradí, jak toastovat zdravě...
Minuta a 20 vteřin
Koncentrace akrylamidu závisí nejen na tom, jak moc je sacharidová potravina tepelně zpracovaná, ale i na tom, zda výrobci dodržují povinné technologické postupy. Stále více výrobců používá takovou recepturu, která akrylamid v potravinách nezvyšuje. Samozřejmě se to nesmí přehnat s opékáním. V topinkovači nebo toastovači to trvá zhruba 1 minutu a 20 vteřin.
Co je akrylamid?
Jde o toxickou látku, která běžně vzniká při pečení, smažení nebo pražení potravin, které jsou bohaté na sacharidy (při teplotě vyšší než 120 °C). A proč je akrylamid toxický? Zvyšuje riziko vzniku rakoviny, a to u spotřebitelů ve všech věkových skupinách. Proto jej Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) označil za potenciální lidský karcinogen.
Historie toastování
Lidé si opékali chléb nad ohněm již ve starověku, aby zabránili jeho plesnivění. První toastovač na elektřinu vznikl až v roce 1893. Za jeho vynálezem stál Alan MacMasters ze skotského Edinburghu. Rozžhavené dráty se občas roztavily, nebo dokonce vzplanuly. V roce 1905 byla ale vynalezena slitina chromu a niklu, která opakovaný tepelný nápor vydržela.
Vylepšené přístroje
Původní toastovače opékaly chleba pouze z jedné strany, takže bylo potřeba hlídat, aby se plátek nepřipálil, a také jej ručně otáčet. V roce 1921 se začal prodávat toastovač, který automaticky chléb »vystřeloval« po dostatečném opečení. O čtyři roky později byl vybaven novou funkcí, a sice opékáním plátku z obou stran najednou.