Den toustů: Jak nevytvořit rakovinotvornou bombu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Den toustů: Jak nevytvořit rakovinotvornou bombu

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia)

Dnešní den patří toastům! Pokud patříte mezi milovníky opečených plátků chleba, pak vězte, že to, co je chutné, nemusí být zdravé! Může za to rakovinotvorná látka akrylamid, která se v pečivu běžně vyskytuje a při pečení se její koncentrace zvyšuje. Aha! vám poradí, jak toastovat zdravě...

Minuta a 20 vteřin

Koncentrace akrylamidu závisí nejen na tom, jak moc je sacharidová potravina tepelně zpracovaná, ale i na tom, zda výrobci dodržují povinné technologické postupy. Stále více výrobců používá takovou recepturu, která akrylamid v potravinách nezvyšuje. Samozřejmě se to nesmí přehnat s opékáním. V topinkovači nebo toastovači to trvá zhruba 1 minutu a 20 vteřin.

Co je akrylamid?

Jde o toxickou látku, která běžně vzniká při pečení, smažení nebo pražení potravin, které jsou bohaté na sacharidy (při teplotě vyšší než 120 °C). A proč je akrylamid toxický? Zvyšuje riziko vzniku rakoviny, a to u spotřebitelů ve všech věkových skupinách. Proto jej Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) označil za potenciální lidský karcinogen.

ilustrační foto

Historie toastování

Lidé si opékali chléb nad ohněm již ve starověku, aby zabránili jeho plesnivění. První toastovač na elektřinu vznikl až v roce 1893. Za jeho vynálezem stál Alan MacMasters ze skotského Edinburghu. Rozžhavené dráty se občas roztavily, nebo dokonce vzplanuly. V roce 1905 byla ale vynalezena slitina chromu a niklu, která opakovaný tepelný nápor vydržela.

Vylepšené přístroje

Původní toastovače opékaly chleba pouze z jedné strany, takže bylo potřeba hlídat, aby se plátek nepřipálil, a také jej ručně otáčet. V roce 1921 se začal prodávat toastovač, který automaticky chléb »vystřeloval« po dostatečném opečení. O čtyři roky později byl vybaven novou funkcí, a sice opékáním plátku z obou stran najednou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.