Nová dílčí řešení energetické krize: Co na to Jurečka a Síkela? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nová dílčí řešení energetické krize: Co na to Jurečka a Síkela?

Ministři Síkela (vlevo) a Jurečka představovali novinky v podpoře rodin a firem.
Ministři Síkela (vlevo) a Jurečka představovali novinky v podpoře rodin a firem. (Foto Aha! – R. Klejch, M. Rušinová, ČTK/O. Deml)

Od krachu Bohemia Energy, což byla první vlaštovka energetické krize, už uplynulo více než 4 měsíce. Trend rostoucích cen ale pokračuje. Jak pomoci lidem, se snaží vymyslet i současná vláda – například motivací, ať si seženou normální tarif, státní podporou anebo úvěry pro podnikatele. DPH ale snížit odmítá.

Včera se opozice snažila svolat schůzi Sněmovny k cenám energií (nakonec neúspěšně), a tak před novináře předstoupili dva šéfové rezortů a představili své plány na zkrocení krize. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (40, KDU-ČSL) připomněl různé druhy podpory, které kabinet vymyslel (viz box stávající podpora) a dodal, že chce rozjet informační kampaň. „Dohodli jsme se, že úřady práce budou v příštích týdnech cíleně oslovovat domácnosti, které zůstávají u dodavatelů poslední instance (DPI) a u kterých by v dubnu (termín platí pro bývalé klienty Bohemia Energy, u ostatních se mohou různit, pozn. red.) mohlo hrozit jejich odpojení,“ uvedl včera ministr.

Až o polovinu

Ceny u DPI, kterou mnoho lidí přijalo kvůli krachu jejich dodavatelů energií, jsou až o polovinu vyšší než při uzavření standardních smluv. Navíc v tomto režimu lze být maximálně 6 měsíců a pak může být zákazník naprosto odříznut od energií. Jurečka odhaduje, že jde o 36 tisíc zákazníků. Mluví se o seniorech, lidech, kteří se o dění kolem sebe nezajímají či žijí odříznuti v malých obcích, případně nevědí, jak situaci řešit. Právě těm by telefonát od úředníka mohl změnit život.

Velké i malé firmy

Ministr průmyslu Jozef Síkela (54, STAN) zase vyčlenil 1 miliardu korun na úvěry se státní zárukou pro firmy, které na energie vydají 10 a více procent ze svých celkových nákladů. Pomoci tak chce skoro 2 tisícům malých a středních podniků, které si budou moci půjčit 1 až 10 milionů korun a stát se jim zaručí do 80 procent jistiny. Asi 35 velkým firmám by pak mohla vláda kompenzovat náklady na emisní povolenky – toto je ve fázi zvažování. Krom toho se na Síkelově rezortu připravuje novela zákona, podle níž by Energetický regulační úřad kontroloval dodavatele, aby nespekulovali a neriskovali tak, jak se to stalo osudným Bohemia Energy. DPH nesníží Odpuštění DPH na energie, což jednu chvíli platilo z rozhodnutí předchozí vlády Andreje Babiše (67, ANO), se ale prý nevrátí. Podle Jurečky tohle plošné řešení doopravdy pomohlo jen tak 20 procentům těch potřebných, a navíc není Česko v takové ekonomické kondici, aby se připravilo o zhruba 30 miliard, které na dani získá. „Úkolem státu není bezpodmínečně zdanit všechno, co je možné,“ tepala ministra ve Sněmovně bývalá šéfka státní kasy Alena Schillerová (57, ANO) a zmínila, že snižování daně, aby se pomohlo lidem, je teď evropský trend. Nejnověji DPH snížilo na půlku Chorvatsko.

Stávající podpora

Požádalo 21 tisíc lidí! Lidé, kteří utratí za energie více než 30 procent příjmu (v Praze více než 35 procent) a kteří se vejdou do rozšířených normativních nákladů na bydlení, mohou dostat takzvaný energetický příspěvek (více informací a kalkulačku naleznete na www.energetickyprispevek.cz). Méně striktní jsou také nově podmínky mimořádné okamžité pomoci. Za 2,5 týdne, co je tato forma podpory k dispozici, o ni požádalo 21 tisíc lidí a Jurečka očekává, že počty budou i kvůli pokračujícímu růstu cen ještě vyšší. Jeho lidé na ministerstvu prý hledají cesty, jak ještě zjednodušit formuláře a administrativu, na jejíž nesrozumitelnost si stěžuje řada lidí hlavně z řad seniorů.

Rostoucí ceny? Držte si klobouky!

Elektřina: +39 % Plyn: +31 % O růstu cen energií tento týden informoval i Český statistický úřad. Podle jeho údajů meziměsíčně, tedy mezi prosincem a lednem, zdražila elektřina o téměř 39 procent, zemní plyn o 31 procent. Celkově pak spotřebitelské ceny v tomto období vzrostly nejvíce za posledních 29 let! Úřad upozornil, že právě energie jsou v Česku tahounem inflace, alias všeobecného růstu cenové hladiny, a že podíl přijmu, který Češi na elektřinu a plyn vydají, je v rámci Unie výrazně nadprůměrný...

Přečtěte si
koliaska
30. 10. 2022 • 20:35

Já hlavně doufám, že stát nenechá na holičkách ani podnikatele. Manžel má celkem velkou firmu a obává se toho, aby tuto krizi vůbec přežila. Už teď musí šetřit všude, kde to jen jde. Měl například v plánu do firmy koupit nový šroubový kompresor od http­s://ww­w.kom­preso­ry-filtry-servis.cz/ ale musel ten nákup odložit, protože teď se to finančně prostě nehodí.

František Klapal
25. 10. 2022 • 21:06

Nebudu lhát. Ta řešení, která zatím vláda předvedla mě jako podnikatele moc neuklidnila. Budoucnost mé firmy je teď hodně nejistá. Ještě začátkem roku jsem měl v plánu velké investice. Mimo jiné jsem chtěl nakoupit do firmy nové moderní stroje od společnosti http­s://ww­w.can­met.e­u/ Raději jsem tuto investici ale odložil a myslím si, že jsem dobře udělal.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.