Šokovaným obyvatelům Rakovníka podraží teplo o polovinu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Šokovaným obyvatelům Rakovníka podraží teplo o polovinu

Na vině je krach dodavatele energií
Na vině je krach dodavatele energií (Foto Aha! – Davíd Malík )

Vrásky na čele a průvan v peněžence. To způsobilo důchodkyni Šárce Večeřové (65) z Rakovníka oznámení o zdražení tepla. Významné teplárně totiž zkrachoval klíčový dodavatel.

Paní Šárka je jednou z 2300 domácností, které v okresním městě odebírají teplo od společnosti Energie AG Teplo Bohemia. Za topení v bytě 3+1 o 50 metrech čtverečních v centru měsíčně zaplatí 1275 korun. Dalších 702 korun dá za ohřev vody. Nově by ji měly náklady podražit téměř o polovinu. Měsíčně by tak mohla zaplatit o 949 korun více, ročně pak o 11 388 Kč! Zdražení tepla o přibližně 48 procent ohlásila nejvýznamnější teplárna ve městě kvůli krachu dodavatele. Z důchodu jen drobné „Že se bude zdražovat víme, ale kolik přesně budeme platit se dozvíme až při vyúčtování,“ svěřila se paní Šárka. Už teď má kvůli inflaci a zdražujícím se energiím v peněžence pořádný průvan. „Zdražuje úplně všechno. Jen elektřinu mi měsíčně zdražili o 200 korun. Je to šílené. Spolyká mi to úplně všechno, co mi přidají na důchodu. Už teď musím šetřit a zvažovat, co si v obchodě dopřeju a co ne, protože na to nemám,“ vypočítala, že jí z penze zůstanou jen drobné. Možná. „Budu muset šetřit ještě víc, ale kde na to vezmu, nemám tušení,“ dodala.

„Navýšení cen za dodávku a odběr tepla a teplé vody se týká veskrze celého Rakovníka,“ sdělila mluvčí Městského úřadu Kateřina Hradilová. „Zdražení zasáhne i objekty města včetně jeho příspěvkových organizací. Jde o budovy městského úřadu, budovu Sokolovny, Dům osvěty, Dům s pečovatelskou službou a objekty všech mateřských a základních škol,“ doplnila.

Důvodem zdražení je krach dodavatele elektřiny a plynu společnosti Lumius, která v lednu přestala komodity teplárně dodávat. „Měli jsme nasmlouvané dodávky a ceny do roku 2023 a museli jsme přejít k jiným dodavatelům za velmi výrazně vyšší ceny,“ řekl jednatel Energie AG Teplo Bohemia Aleš Hrnčál.„Zvýšené náklady jsme do ceny přenesli jen částečně, abychom zákazníkům nezvýšili skokově cenu tepla na neúnosnou míru,“ dodal.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.