Neplaťte za originální obraz – namalujte si svůj | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Neplaťte za originální obraz – namalujte si svůj

Malování podle čísel nejsou omalovánky
Malování podle čísel nejsou omalovánky (Shutterstock)

Důvodů pro pořízení originálního obrazu může být více – výhodná investice, další kousek do sbírky, nebo se vám jen líbí. Proč ale platit vysoké částky za něco, co si můžete namalovat vlastní rukou? Seznamte se s technikou malování podle čísel.

Malování podle čísel nejsou omalovánky

Princip, na kterém je malování podle čísel založeno, je velmi snadný. Na plátně jsou vyznačeny malé plochy, na kterých jsou čísla. Na začátku tedy máte čisté malířské plátno s vyznačenými očíslovanými hranicemi. Číslům na plátně odpovídají čísla na kalíšcích s akrylovými barvami. Čísla Vás pak při malování vedou. Stačí se jen soustředit a vymalovat plošky odpovídající barvou.

Celé to trochu opravdu omalovánky připomíná. Dokonce se prodávají i předlohy obrázků v papírové podobě, které vybarvujete pastelkami. Malování podle čísel jde ale o dost dál. Po dokončení práce máte před sebou opravdový obraz akrylovými barvami na plátně v rámu. Při pečlivé práci nikdo nepozná, že původně bylo plátno rozděleno na malé plochy a vedlo Vás při jejich vybarvování. Bude to prostě originál, namalovaný Vaší vlastní rukou.

Kdo může malovat podle čísel?

Vlastně každý, kdo udrží štětec v ruce. Díky tomu, že jsou k dispozici různé úrovně obtížnosti předtištěných předloh, mohou malovat děti, důchodci, muži, ženy, zdraví i nemocní, lidé každého druhu vzdělání, umělci, ale i naprostí začátečníci. Jak je to možné?

Malování podle čísel totiž počítá s tím, že někomu se třeba třesou ruce, takže některé předlohy mají celkem velké plochy a málo barev. Další se chtějí zdokonalit v malování, a těm jsou dostupné předlohy, na kterých vynikne množství barev a malé detaily.

Dodávají se předlohy s různou úrovní obtížnosti – od opravdu jednoduchých, které mají jen několik ploch a barev, přes střední obtížnosti, které třeba už malé děti nezvládnou, ale obrazy už mají pěkné detaily, až po vysokou obtížnost, která vyžaduje pečlivost, dobré oči a pevnou ruku. Za to ale dostanete velice propracovaný realistický obraz. Možná ani sami neuvěříte, že jste tak krásný obraz dokázali namalovat sami a hned napoprvé.

Pár tipů a rad, které vám pomohou s malováním podle čísel:

  • Pořiďte si sadu pro malování podle čísel. Doporučujeme jedničku na trhu – www.zuty.cz. Vybírat můžete podle různých kritérií – podle námětu, velikosti či náročnosti. Nenechte se vést jen tím, že se vám motiv líbí.
  • Pořádek je základ. Ukliďte si pracovní prostor, abyste vždy měli po ruce to, co zrovna potřebujete. Při práci s barvami se nevyhnete tomu, že občas něco ukápne. Nebo neopatrným pohybem o něco otřete štětec s barvou. Je proto praktické „vystlat“ si prostor okolo sebe třeba novinami, nebo pracovat na malířské folii.
  • Připravte si nějakou nádobu s čistou vodou. Nádobka by měla být určena jen na malování a měla by jít snadno umýt, nebo by vám nemělo být líto ji po použití vyhodit. Voda vám bude sloužit na vymytí štětců při změně barev.
  • Hodí se mít po ruce několik suchých hadříků, případně roli papírových kuchyňských utěrek. Po vymytí štětce je totiž dobré jej ještě vysušit, aby se barvy kvůli zbytkům vody moc nerozředily.
  • Panuje obecné přesvědčení, že když selžou všechny pokusy, přečti si návod k použití. Lepší nápad ale je podívat se na instrukce předem. V každé sadě je najdete, tak jim věnujte alespoň chvilku ještě před prvním namočením štětce do barvy.
  • Doporučujeme vybarvovat obraz postupně jednu barvu po druhé. Trochu tím riskujete, že se omylem dotknete rukou či rukávem už vybarvené plošky, ale to se dá minimalizovat tím, že začnete shora z levého rohu (pokud jste pravák) nebo z pravého rohu v případě, že držíte štětec v levé ruce. Další odstín stejně začnete nanášet až ve chvíli, kdy jsou barvy na plátně už suché.
  • Než přejdete na další barvu, nechte barvy na plátně řádně zaschnout. Mokré barvy totiž mají snahu se smíchat, a pak vznikají odstíny, které na obraze mít nechcete. Akrylové barvy schnou celkem rychle. Můžete si mezi tím pořádně vymýt a vysušit štětec. Štětec určitě vymývejte i ve chvíli, kdy sice používáte stejný odstín, ale potřebujete třeba užší štětec pro menší plošky.
  • Pochlubte se tím, co jste dokázali. Vystavte si svůj obrázek doma či v kanceláři. Zaručujeme vám, že vzbudí zaslouženou pozornost. Klidně pak kolegům, či přátelům doporučte malování podle čísel jako skvělou relaxaci a příště můžete malovat spolu.

Jaký prospěch z malování můžete mít?

Hlavním cílem malování je samozřejmě obraz, který si po dokončení klidně můžete pověsit doma. Budete mít originál, který nikdo jiný na světě mít nemůže. S trochou humoru pak můžete tvrdit, že u Vás doma visí na stěnách pouze originály. Takový luxus si může dovolit jen málo kdo :-).

Ale malování a zejména malování podle čísel má ještě spousty dalších benefitů, kvůli kterým se z tohoto koníčka stává velice vyhledávaná aktivita pro každého.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.