Epilace a depilace se staly základem moderní hygieny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Epilace a depilace se staly základem moderní hygieny

 (Depositphotos)

Chloupky se rozhodně nenosí. Každý, který je navíc, musí pryč. Na chloupky už se totiž nepohlíží jenom jako na něco, co je demodé. Spojují se s nedostatečnou hygienou, a proto, i když bychom třeba až tak moc na nějakém tom chloupku navíc nebazírovali, nám nic jiného ani nezbývá. A platí to jak pro ženy, tak pro muže.

Příroda nás obdařila chloupky ne proto, že by měla černý smysl pro humor. Prostě v minulosti měly svůj smysl, avšak k dnešnímu životnímu stylu už je nepotřebujeme. Právě naopak. Už dávno nestačí k hygieně sprcha dvakrát denně či antiperspirant. Znakem zanedbané hygieny jsou též neoholené chloupky. Proto si je nejčastěji holíme. Tento hygienický proces však neustále opakujeme a z tohoto důvodu bychom měli zapomenou na žiletky a zaměřit se na nástroj, který budeme využívat dlouhodobě. Přece jen je používaní žiletek, především jednorázových, méně ekologické. Též ne každý v určitých partiích holení snese a u řady lidí se může vyskytovat zánětlivé onemocnění pokožky v místě oholení chloupků. Při použití depilačních strojků tomu tak není. Epilátor je pak dokonce cestou k dlouhodobě hladké pokožce.

Jak na moderní odstranění chloupků?

Cestou k hladké pokožce jsou dvě základní metody: epilace a depilace. Epilace je metoda, která odstraňuje chloupky i s kořínky. Účinek je tedy dlouhodobější či trvalý, i když až po několikanásobném odstranění chloupku. Depilace chloupek pouze zkrátí u kůže, takže výsledek je rychlý, zcela bezbolestný, avšak krátkodobý. Investovat do depilátoru se však oplatí. Holení s ním je rychlé, suché a bez negativních projevů na pokožce, které mohou způsobovat žiletky i různé krémové chemické depilátory.

Epilace šetří čas

Epilace je z hlediska času rozhodně výhodnější. Používat lze rotační pinzetové epilátory. Jejich používání je efektivní, i když dost bolestivé. Čím více je pinzet na rotační hlavě, tím je efekt epilace lepší, ale též více bolí. Pokožka bývá podrážděná, rozhodně proto provádějte epilaci večer, nejlépe o víkendu, aby měla pokožka čas na zklidnění.

Moderní metodu epilace nabízí IPL epilátory. Jejich účinek je srovnatelný s laserovou epilací v kosmetickém salonu. Udělat si ji však můžete svépomocí doma a zdarma. Na začátku vás však čeká investice do vhodného přístroje. Pulzní světlo zbavuje ochlupení a současně omezuje jeho dorůstání. Nevýhodou je, že působí jen na tmavý pigment chloupků. Jeho použití je zcela bezbolestné.

Jaký přístroj si vybrat?

Určitě se hodí mít depilátor i epilátor. Už jen z toho důvodu, že před epilací pinzetovým epilátorem je nutné chloupky zkrátit, aby byly následně vytrženy i s kořínkem, nebo před použitím IPL epilátoru oholit. Navíc mnohdy je výhodné metody kombinovat. Nezapomeňte, že praktické jsou ty přístroje, které nabízí speciální nástavce pro obličej i hůře dostupná místa třeba v podpaží. Případně lze epilátory a depilátory pro tyto partie koupit samostatně. Konkrétně ty obličejové.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.