10 zajímavostí o slavné karetní hře Blackjack | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Blackjack alias české „oko bere“: 10 zajímavostí o slavné karetní hře

 (SAZKA)

Patří mezi vůbec nejpopulárnější karetní hry v kasinech Las Vegas, v lokální úpravě „Oko bere“ pak i v českých hospodách. Řeč je o Blackjacku, jedné z mála hazardních her, kde můžete výrazně zvýšit šanci na výhru správnou strategií. Je to fascinující svět – přesvědčte se o tom a přečtěte si 10 největších zajímavostí.

1. Stáří téhle hry neznáme

Přesně se neví, jak je Blackjack vlastně starý. Jedno ale víme: První písemná zmínka pochází z 16. století. Hru s podobnými pravidly popsal v jedné ze svých povídek španělský spisovatel Miguel de Cervantes, autor jedné z nesmrtelných postav školních čítanek. Ano, jde o bojovníka s větrnými mlýny Don Quijote de La Mancha.

2.  Původní název nebyl sexy

Dnešní název vznikl v Americe. Původně se hra jmenovala Vingt-et-Un, francouzsky 21. Pro kasina za velkou louží takový název ovšem nebyl dost sexy, tak hru prostě přejmenovali. A to podle Blackjacka, pikového nebo křížového (tedy černého) spodka. Pokud ho máte ve vítězné ruce, v některých kasinech za něj dostanete extra bonus.

3. Blackjack měl rád i Napoleon

Velkým fanouškem Blackjacku byl mimo jiné Napoleon Bonaparte, jeden z nejslavnějších vojevůdců historie. Kartami si krátil čas především v exilu na ostrově Elba, ale také na oslavách mnoha ze svých celkem 60 vítězných bitev. A to i přesto, že svým vojákům prý karty zakazoval, aby si nekazili bojovou morálku. Pokrytec jeden.

4. Blackjack není jen o štěstí

Pravděpodobnost, že vám do ruky přijde kombinace za 21 bodů, tedy eso a desetibodová karta, je 4,8 %. Na druhou stranu, na rozdíl od mnoha jiných hazardních her, Blackjack není pouze o štěstí, ale i o taktice. Jinými slovy: se správnou strategií, například díky počítání karet, máte větší šanci vyhrát než ostatní.

5. K výhře se dá dopočítat, když jste geniální matematik…

Že taktika hraje roli, přesvědčil v 60. letech 20. století celý svět matematik Edward O. Thorp. Vypracoval strategii na základě toho, že pravděpodobnost výhry se mění podle karet, které zbývají v balíčku. Když karty počítáte, víte, kdy jít do rizika a kdy se stáhnout. Svou teorii si ověřil i v praxi, jeho tým vyhrál 11 000 dolarů za jediný víkend. Než aby se ale začal Blackjackem živit, celé své know-how Thorp vyzradil v knize „Beat the dealer“.

6. …nebo geniální student

Thorpovu strategii dotáhl k dokonalosti slavný MIT Blackjack Team, který obíral zejména v 80. letech minulého století kasina po celých Spojených státech. Parta geniálních studentů si vydělala nejen na školné, ale i na život na vysoké noze. Obrázek o tom, jaké dobrodružství to asi bylo, si udělejte s filmem „Oko bere“ z roku 2008. Jasně, je to hollywoodský film a ne dokument, ale určitě nezklame.

7. Často se míchá několik balíčků

Že se vyhrávání v Blackjacku dá do určité míry naučit, platí i dnes. Počítat karty už je ale bohužel o dost těžší. Světe div si, kromě hráčů četli knihy o blackjackových strategiích i majitelé kasin, kteří udělali poměrně efektivní opatření: místo jediného balíčku jich dnes bývá namíchaných několik dohromady.

8. Blackjack má i síň slávy

V podniku Barona Casino v San Diegu mají od roku 2002 blackjackovou Síň slávy. Výše zmíněný Edward Thorp v ní samozřejmě nechybí. Stejně tak Čtyři jezdci Apokalypsy – kvartet amerických vojenských inženýrů, kteří přišli s úplně prvním konceptem počítání karet. Pokud do Síně slávy dostanete pozvánku, máte tu do konce života zadarmo ubytování, jídlo a pití. Podmínkou však je, že se vzdáte práva hrát na místních stolech.

9. Blackjack má i českou verzi

Česká varianta hry Blackjack se jmenuje „Oko bere“. Pravidla jsou velice podobná, hraje se ovšem s mariášovými kartami, kterých v jednom balíčku není 52, ale jenom 32. A víte co: míň karet, snazší počítání…

10. Blackjack se dá zahrát i online

Dnes si bez problémů můžete zahrát i online hru Blackjack. Doma na počítači nebo kdekoli na mobilu. Na stránkách Sazky najdete mimo jiné i hru Multi Blackjack, kterou si přes internet můžete zahrát i se svými kamarády. V popisu hry najdete i kompletní pravidla Blackjacku – všechno, co potřebujete vědět, než začnete hrát.

Mimochodem, na stránce Sazka Hry si můžete zahrát jak online Blackjack, tak i desítky dalších her. 

18+| Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.