Rekonstrukce pavilonu v olomoucké zoo: Netopýři dostanou jižní nebe | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rekonstrukce pavilonu v olomoucké zoo: Netopýři dostanou jižní nebe

Opravy už byly nutností.
Opravy už byly nutností. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

V ubikacích v zázemí musejí nyní trávit dny noční letci olomoucké zoo na Svatém Kopečku. Pracovníci zahrady se pustili do rekonstrukce pavilonu, díky níž netopýři dostanou nebe z jižní polokoule!

„Pavilon byl postaven v roce 1999, a protože jde o speciální adrenalinové zařízení, kde návštěvníci procházejí mezi poletujícími netopýry, potřeboval rekonstrukci už velmi nutně,“ vysvětlila mluvčí zoo Iveta Gronská. Kromě výměny střechy a dalších stavebních úprav čeká netopýří ubikaci především výměna osvětlení.

„Protože je pavilon určen pro zvířata s noční aktivitou, panuje v něm obrácený režim. Přes den se jim simuluje tma, aby je návštěvníci viděli aktivní, v noci jim svítíme,“ prozradila Gronská s tím, že nové osvětlení by mělo odpovídat reálné noční obloze nad ostrovem Rodrigues: „Chceme, aby si naši noční letci připadali jako doma a aby i návštěvníci měli pocit, že se na chvíli ocitli pod nebem jižní polokoule.“

Víte, že...

...nejznámějším souhvězdím na jižní polokouli je Jižní kříž? Na vlajkách ho mají mj. Nový Zélanad i Austrálie.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.