V Zoo Brno se narodil pásovec: Z holátka bude štětináč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

V Zoo Brno se narodil pásovec: Z holátka bude štětináč!

Zkušená matka si mládě bedlivě hlídá. Samec má v prvních dvou až třech týdnech k ní i potomkovi zakázaný přístup.
Zkušená matka si mládě bedlivě hlídá. Samec má v prvních dvou až třech týdnech k ní i potomkovi zakázaný přístup. (Foto Zoo Brno)

Ještě je holé a slepé, jeho máma ho chrání svým tělem vyztuženým pružným pancířem. Řeč je o mláděti pásovce štětinatého, které se narodilo v brněnské zoo.

„Samice je zkušenou matkou, mládě se jí narodí každý rok. Předloni měla dokonce dvojčata,“ prozradila Aha mluvčí zoo Monika Brindzáková. Samec má k matce i potomkovi nyní zakázaný vstup, aby je nezranil. Počkat si musí i návštěvníci, chodba k výběhu je kvůli klidu pro nejnovější přírůstek proto uzavřena. V dospělosti měří pásovec až 40 centimetrů, váží kolem tří kilogramů. Pancíř od hlavy až k ocasu mu při napadení poskytuje výraznou ochranu.

Projde i betonem

Pásovec štětinatý žije na jihu Jižní Ameriky, lze ho nalézt na travnatých pláních, v lesích, savanách, ale i v zemědělské krajině. Vyhrabává si rozsáhlé podzemní nory, ve kterých tráví většinu času. Je schopný prohrabat beton i asfalt. Živí se vším, co najde, larvami brouků, drobnými bezobratlými živočichy i obratlovci, částečně i rostlinnou potravou.

Jména nemají

Letošnímu mláděti se daří dobře, jména mláďata nedostávají. Chovatelé samozřejmě věnují samici i mláděti zvýšenou pozornost. Už s blížícím se porodem se mění krmná dávka pro samici, navíc dostane k dispozici materiál na vystlání hnízda.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.