Jak to jen dělají... Proč je maso v Polsku 3x levnější?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jak to jen dělají... Proč je maso v Polsku 3x levnější?!

Bílé ušlechtilé čuníky už Jiří Kejř chovat nechce.
Bílé ušlechtilé čuníky už Jiří Kejř chovat nechce. (Foto Aha! – Helena Lacinová, Jana Gartnerová)

Od nuly vybudoval za 31 let soukromník Jiří Kejř (55) z Chomutovska rodinný zemědělský podnik. Zatímco živočišnou výrobu skotu nyní rozšiřuje, ruší chov vepřů! Na polskou cenu 39 korun za kilogram kýty v obchodě, i kvůli jiným problémům, prostě nemá...

Zemědělec ze Všestud na Chomutovsku hospodaří zhruba na tisíci hektarech. Chov na maso provozoval od počátku. Teď ale není konkurenceschopný. V sousedním Polsku, kde jsou ceny i za běžné situace nižší, nyní základní potraviny včetně masa ještě zlevnily. Tamní vláda na půl roku snížila daň z přidané hodnoty na nulu. „My kilo vepřového vyrobíme za třicet korun. Současná výkupní cena je dvacet čtyři korun. Na zvířata český stát nedává žádnou dotaci. Španělé, Poláci mají státní programy, které jim umožňují maso nabídnout zpracovatelům za nižší cenu. Poláci třeba nemusí platit odvody za zaměstnance,“ říká rozhořčený Jiří Kejř. Podle něj by zemědělská politika Unie měla být jednotná ve všem.

Přijde o dva miliony

Nelíbí se mu změny v rozdělování státních dotací větším podnikům. „Tak sníží konkurenceschopnost všech českých zemědělců. V sousedním Německu má přerozdělení hranici 12 procent, u nás je vyšší. Od roku 2023 bude 23 procent a Češi na tom budou ještě hůř, než byli. My tak přijdeme na dotacích zhruba o dva miliony,“ počítá zemědělec. Peníze někde musí ušetřit. „Ale kde? Na pracovních místech? Už dnes těžko hledáme pracovníky do zemědělství. Pro některé podniky, které s dotacemi počítaly třeba na splátku úvěrů, to bude smrtící,“ myslí si Jiří Kejř, jenž nyní zaměstnává 10 lidí. Varuje, že kdyby přišlo sucho, nebo zase pandemie, zůstanou obchody prázdné. „Lidé to nepociťují, protože si vše mohou koupit. Stát by měl chránit své zemědělce. Všechny,“ dodává.

Ministerstvo: Dotace na prasata

Ministerstvo zemědělství včera slíbilo, že se škrty v rozpočtu nedotknou národních zemědělských dotací. „Ty zůstanou v plné výši pěti miliard korun, které chceme směřovat zejména do sektorů čelících krizi, jako je například chov prasat,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (52, KDU-ČSL).

Proč na sousedy nestačíme?

Na českém trhu je pro řadu distributorů na prvním místě cena. „Do Česka tak jsou dlouhodobě dováženy ve velkých objemech přebytkové a předotované potraviny z Polska za ceny, kterým čeští zemědělci nemohou ohledně ceny konkurovat,“ vysvětlila Barbora Pánková z Agrární komory ČR.

Poláci se diví: To Češi tím masem topí?

Nakupujících »nájezdníků« z Česka si samozřejmě v obchodech všímají i Poláci. Někdy na ně dokonce čekají prázdné regály, protože našinec bere zboží rychleji, než je tam zaměstnanci stíhají doplňovat. „Ví někdo, co Češi se vším tím masem dělají? To s ním topí? Přece není normální, že jeden člověk koupí 10 kilo masa,“ diví se třeba obyvatelka Polského Těšína na Facebooku. Ostatní jí vysvětlují, že je v Polsku oproti Česku velmi levně a Češi kupují zásoby do mrazáků. 



Přečtěte si
hillaarkaa
11. 2. 2022 • 17:16

Smutné,že člověk musí utrácet českou korunu za hranicemi,kde je líp..Jsme tu jen smetištěm a montovnou s otroky

-bello-
11. 2. 2022 • 00:23

Poláci neuznávají normy, jsou jim u paty! A přitom EU normy jsou úsměvné co do kvality potravin a hyg. kontrolu. A že EU neuznala normy Česka a byly pro ni příliš přísné (pozůstatek po minulém režimu, který naši hygienici bránili ) tak Češi vybojovali urputným bojem ozn. zemi původu suroviny a zemi výroby . A já ze zásady nekupuji " vyrobeno v EU", v "Moldávii " , "Polsku " apod.To nechávám našim východním spoluobčanům, těm je země původu fuk, hlavně když toho je hodně !
Poláci hnojí lidskými fekáliemi , což je zakázané, (hlavně saláty jsou pak chutné, a co teprv kedlubničky a kravky na pastvě ) a servírují maso narvané ATB , sem tam se jim pomnoží salmonela a blbci Češi pro pár korun ...
Nikdy bych od Poláků nekoupila ani vajíčko, kdy mimochodem slepice trpí narvané v drátěných klecích protože i kvůli Polsku , vejce mají levná a zákaz se protahuje!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.