Seniorce (86) se zastavilo srdce: Oživil ji student Jakub Szturc (15) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Seniorce (86) se zastavilo srdce: Oživil ji student Jakub Szturc (15)

Paní Anna už si opět užívá života.
Paní Anna už si opět užívá života. ( Foto AGEL )

Nečekaného hrdinu má zdravotní škola v Českém Těšíně. Spolužáci a učitelé se až nyní dozvěděli, že Jakub Szturc (15) už na podzim zachránil život seniorce Anně (86). Mladík ženu oživil po zástavě srdce!

Když Jakub Szturc loni v září nastoupil ke studiu na zdravotní škole netušil, že už za měsíc poprvé zachrání někomu život. Paní Anna tehdy vyrážela s rodinou k volbám. Nastupovala do auta, když se náhle bezvládně sesula k zemi. Nedýchala, srdce jí nebilo.

Vyměnil dospělé

Ženu se snažili oživit sousedé, ale po pár minutách už fyzicky nestačili. Naštěstí se vracel domů Jakub Szturc. A hned běžel na pomoc. „Ani na sekundu jsem neváhal, bylo to naprosto automatické. Paní jsem resuscitoval několik minut, než přijela záchranná služba,“ popsal. Seniorka přežila. Jakub Szturc se svěřil spolužákovi z lavice, jinak nikdo nic netušil. „Na své pomoci nevidím nic hrdinského. Poskytnout první pomoc, to je pro mne priorita. Prostě jsem udělal to, co by měl každý svědomitý člověk,“ řekl Aha! Jakub.

Dostane pochvalu

Až čtvrt roku nato se o záchraně dozvěděli Jakubovi spolužáci a učitelé. Do školy totiž přišel děkovný dopis od neteře paní Anny. „AGEL Střední zdravotnická škola si jeho činu velmi váží a udělí mu pochvalu,“ řekla zástupkyně ředitele Karin Delongová.

Dostal děkovný dopis

Děkovný dopis zaslala vedení školy paní Lída, neteř zachráněné seniorky, která se opět těší dobrému zdraví. „Moje teta je velmi kouzelná a vitální žena a já jsem ráda, že díky pohotovosti Jakuba si může nadále užívat života. Nebýt jeho pomoci, kdoví, jak by to dopadlo. Tímto mu ještě jednou moc děkuji,“ vzkázala pohotovému žákovi.

Učitelka: Měl odvahu

Jak rychle se učivo prvního ročníku bude hodit přímo v reálné situaci Jakub Szturc určitě netušil. O to víc si jeho přístupu škola váží. „Vedení si cení, že měl odvahu zasáhnout. Zrovna probírané téma neodkladné resuscitace v předmětu první pomoc dokázal převést do praxe. Nestává se často, že taková reálná situace tak rychle nastane,“ říká zástupkyně ředitele Karin Delongová.

Víte, že...

...Jakub Szturc oživoval seniorku Annu přes 15 minut?

Přečtěte si
-bello-
28. 1. 2022 • 12:58

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.