Aby šlo všechno jako po másle: 5 tipů na klidné svátky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Aby šlo všechno jako po másle: 5 tipů na klidné svátky

Nakupujte v předstihu a v klidu.
Nakupujte v předstihu a v klidu. (Foto scom)

Do Vánoc zbývá pár týdnů a shon narůstá. Připravili jsme pro vás praktické rady, které vám předvánoční shon a nákupy ulehčí.

Udělejte si dokonalý plán

Pokud neplánujete svátky úplně minimalistické, je toho k zařizování ještě dost. Napište si, co je potřeba udělat nejdříve. Zjistěte, co v domácnosti chybí, jaké věci je potřeba dokoupit – od vánočních dekorací až po zásoby jídla. Často se totiž stává, že nakupujete zbytečné věci, které již doma máte. Zkuste zapojit všechny, kdo s vámi budou Vánoce trávit – partnera, děti, rodinu, kamarády – a rozdělte si jednotlivé úkoly včetně termínu, kdy se uskuteční, a kontrolujte, jestli se tak opravdu stalo.

Potřebné auto a parkování

Využití automobilu se při vánočním shonu opravdu vyplatí. Těžké tašky totiž není při nákupech zrovna praktické vozit domů MHD nebo nosit pěšky. Nemáte-li vlastní automobil nebo máte jen jedno auto v rodině, které si zrovna nemůžete na nákupy vzít? Zkuste využít služeb carsharingu. Navíc u carsharingových aut je výhoda, že můžete parkovat kdekoliv ve městě.

Seznam nutných maličkostí

O Vánocích je častým žroutem času také věčné dokupování věcí, na které jsme při velkém nákupu zapomněli, jako jsou ubrousky, izolepa, vánoční punč, tužkové baterie... Jde sice o maličkosti, ale pokud musíme během jednoho dne třikrát zbytečně do obchodu, vánoční atmosféře to nepřidá. Zkuste si před velkým nákupem sednout a připravit si seznam i všech maličkostí, které nesmíte zapomenout. Seznam si napište večer. Ráno se na něj ještě podívejte a případně doplňte věci, které vás nově napadnou. No a samozřejmě, nezapomeňte seznam doma.

Nákupy na jednom místě

Nejrychlejší a nejsnadnější způsob, jak zvládnout vánoční nákupy, je vyřídit vše během jednoho dne v jednom nákupním centru. Vybírejte obchodní domy, které nejsou přímo v centru města, protože se vyvarujete velkého náporu lidí. Zkuste si na půl dne vzít volno v práci a zajděte na nákupy v dopoledních hodinách, kdy je přece jenom v obchodech méně lidí. Je to bezpečnější i z hlediska nákazy covidem. Před cestou si ještě na webových stránkách obchodních domů zjistěte, jaké přesně obchody mají, abyste věděli, že dostanete všechno, co potřebujete. Například elektroniku je navíc možné si objednat a pak si ji na prodejně vyzvednout.

Sjednejte si pomoc s úklidem

Stresujete se vánočním úklidem? Zkuste si před Vánocemi objednat paní na jednorázový úklid. V dnešní době jsou ceny úklidu velmi přijatelné. Za jedno odpoledne můžete mít profesionálně uklizený byt za pár stovek. A ušetřený čas můžete investovat třeba do procházek. Před vánočním hodováním není pohybu nikdy dost.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.