Smrt na hranicích bez trestu? Štrougal a Vajnar ponesou ZODPOVĚDNOST! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Smrt na hranicích bez trestu? Štrougal a Vajnar ponesou ZODPOVĚDNOST!

Štrougalovi už je ke stovce a hrozí, že nechápe, o co v procesu běží.
Štrougalovi už je ke stovce a hrozí, že nechápe, o co v procesu běží. (Foto Aha! T. Tran, ara, ČTK/J. Kruliš, L. Hajský, Archiv bezpečnostních složek)

Už to vypadalo, že za zničené životy na státní hranici tehdejšího Československa trest nepadne. Ústavní soud ale včera rozhodl, že žalobci se musejí znovu zabývat případem komunistického expremiéra Lubomíra Štrougala (97) a federálního exministra vnitra Vratislava Vajnara (91). Znalci jejich duševního stavu jsou prý podjatí!

Státní zastupitelství před rokem stíhání zastavilo s argumentem, že oba bývalí komunističtí papaláši trpí duševními chorobami a nerozumějí smyslu trestního řízení. Jenže včera soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková sdělila, že znalci, kteří zdravotní stav obou staříků zkoumali, nebyli nestranní. Podle ní byli oba spojeni s bývalým režimem tak, že jeden byl členem KSČ, a dokonce důstojníkem protivzdušné obrany státu.

„Není žádoucí, aby klíčový znalecký posudek zpracovala osoba, která v dané době sama u ozbrojených sil působila,“ řekla Šimáčková. Bude tak zapotřebí vypracovat nové posudky jinými lidmi. Postup proti někdejším hodnostářům iniciovala Platforma evropské paměti a svědomí, která se snaží objasňovat zločiny totality. Před dvěma lety Štrougala s Vajnarem začal trestně stíhat policejní Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Obvinění se opíralo o nově nalezené archiválie. Ty dle kriminalistů dokazují, že papaláši měli informace o střelbě na hranicích a že dávali pokyny ministrům, jaké právní předpisy mají přijmout. Hrozilo jim až deset let za mřížemi. Tehdy úřad obvinil i předlistopadového generálního tajemníka KSČ Milouše Jakeše (†97), který ale loni zemřel. Policie stíhá ještě bývalého tajemníka ÚV KSČ Jana Fojtíka (93). Už dříve bylo u 13 lidí včetně prezidenta Gustáva Husáka (†78) vysloveno, že zločin spáchali, ale kvůli jejich úmrtí bylo trestní řízení zastaveno.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.