Jiřina Švorcová (†83): Utajená fotka na hrobě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jiřina Švorcová (†83): Utajená fotka na hrobě!

Jiřina Švorcová, Žena za pultem
Jiřina Švorcová, Žena za pultem (red)

V neděli uplynulo přesně 10 let od smrti Jiřiny Švorcové (†83). Příznivci milované ženy za pultem i zatracované komunistické funkcionářky nezapomněli. Kromě záplavy květin a svíček se na jejím hrobě objevila i 70 let stará černobílá fotografie, na které je tehdy 23letá zamilovaná herečka mezi dvěma muži!

Prvním z nich je básník a dramatik Pavel Kohout (93), druhým pak herec Jiří Vala (†76). Na fotce z roku 1951 jsou všichni tři ještě mladí soudruzi, zapálení pro jasné zítřky a komunistickou budoucnost. Jiřina a Jiří tehdy doslova zářili v Kohoutově hře Dobrá píseň na prknech vinohradského Divadla čs. armády. Není divu, že mezi nimi přeskočila milostná jiskra. A nevadilo ani to, že Švorcová byla vdaná za dirigenta Armádního uměleckého souboru Jindřicha Rohana.

Facka od srdce

Kvůli Valovi se rozvedla. „Odešla jsem od svého muže, abych si prožila několik dramatických let hlubokého citového vztahu s mužem, s nímž jsem se střídavě scházela a rozcházela a nakonec si ho nikdy nevzala,“ popisovala herečka svůj bouřlivý vztah s tehdejším idolem mnoha divaček. Trval dlouhých osm let. Definitivně se rozešli během natáčení dodnes reprízovaného filmu Král Šumavy. „Ta facka, co tam padla, byla od srdce,“ svěřila Švorcová publicistce Blance Kovaříkové.

Zběhl od praporu

Zatímco s Valou zůstali přáteli až do jeho smutného konce v roce 2003, na němž se kromě nemoci podepsaly i prášky a alkohol, s Kohoutem se ideolog icky rozešla v šedesátých letech. Jiřinino srdce hořelo až do konce jejího života pro komunismus, kdežto Pavel z počátečního budovatelského nadšení postupně střízlivěl. Byl jednou z nejvýraznějších osobností pražského jara 1968 a stál také u zrodu Charty 77. Oba se tak ocitli na opačných stranách barikády. „Pavel Kohout patřil k lidem, za kterými jsme v mládí šli, od nichž jsme se učili. Měla jsem pocit, že zběhli od praporu,“ řekla Švorcová v souvislosti se svým procítěným přednesem tzv. Anticharty v Národním divadle v lednu 1977.

Švorcová promluví 10 let po smrti! A po Ledeckém jde policie. Uspořádal ilegální koncert

Video se připravuje ...

Udávala prý až v Moskvě!

Když za tuhé normalizace v roce 1974 hostoval v pražském Činoherním klubu slavný ruský herec Oleg Tabakov (†82), dal prý po představení Revizora před Švorcovou přednost společnosti Pavla Kohouta, který byl v té době už na indexu. Jiřina to coby předsedkyně nově vznikajícího Svazu českých dramatických umělců těžce nesla a podle Kohouta si stěžovala až v Moskvě, že Oleg svými pletkami s revizionisty v Praze neslýchaně urazil čestné vlastence a komunisty. „Odnesl to důtkou a delším zákazem zahraničních cest. Indiskreci vynesla sama čestná vlastenka a komunistka Jiřina Švorcová, která ho udala osobně. Kdo se jí vysmívali, začali se jí přes noc bát,“ píše Pavel Kohout ve své knize Kde je zakopán pes.

AUDIO: Vycházejí audiovzpomínky Švorcové (†83), část namluvila sama herečka!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
jarypadlo
10. 8. 2021 • 18:38

Jiřina Švorcová byla v první řadě slušná žena a nikdy nikoho nepotopila ani neuda­la.Na­opak­,podle Kamily Moučkové i mnoha jiným lidem pomáhala aby mohli nadále hrát,vysílat a vystupovat.
Sice zapálená komunistka,ale zdravý selský rozum jínechyběl.Je nemálo lidí kteří by se jí měli in memoriam omluvit.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.